2.9.08

Η διακύρηξη της 3ης του Σεπτέμβρη


Η διακύρηξη της 3ης του Σεπτέμβρη, η διακύρηξη ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον ένα εμβληματικό κείμενο που όχι μόνο καθόρισε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική πορεία της χώρας μας επί 3 δεκαετίες, αλλά συνεχίζει και σήμερα να εμπνέει και να κινητοποιεί. Παρά τα πισωγυρίσματα, τις ανακολουθίες και τα λάθη μας, κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει ή να διαγράψει το τεράστιο έργο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση της χώρας. Υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό βασικές αρχές της διακύρηξης της 3ης του Σεπτέμβρη και πράγματι άλλαξε η εικόνα της χώρας και των πολιτών μας.
Σήμερα που η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, όχι μόνο απέτυχε, αλλά δημιουργεί κινδύνους για την Κοινωνική συνοχή της χώρας, η διακύρηξη της 3ης του Σεπτέμβρη έρχεται όχι ως «ξύλινο κείμενο», αλλά ως ζωντανή παρακαταθήκη και δημιουργεί νέες ελπίδες. Μια ματιά στις προτάσεις της διακύρηξης δείχνει σε όλους την ζωντάνια του κειμένου, την επικαιρότητά του, την επιτακτική ανάγκη για την ανάσυρσή του στην καθημερινή μας πολιτική πράξη. Οι στοχεύσεις του κειμένου μιλούν ακόμα στην καρδιά των Ελλήνων και δίνουν χρήσιμα εργαλεία για την κατανόηση της κρίσης και το ξεπέρασμά της:
-Για τη λαϊκή συμμετοχή και εξουσία: «Κάθε εξουσία πηγάζει από το Λαό, εκφράζει το Λαό και υπηρετεί το Λαό».
-Για την προστασία της εργασίας: «Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα εργασίας για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες».
-Για την αυτονομία των συνδικάτων: «Ο συνδικαλισμός αποδεσμεύεται από την εξάρτηση της οικονομικής ολιγαρχίας και από την κηδεμονία του κράτους, κατοχυρώνεται ως ελεύθερο και αυτόνομο κίνημα».
-Για τους αγρότες: «προωθείται συστηματικά η ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς νέας μορφής, με δραστηριότητα που θα επεκτείνεται στην προμήθεια πρώτων υλών και στην επεξεργασία, συσκευασία και διάθεση των προϊόντων τους».
-Για την αποκέντρωση: «Τον περιφερειακά αποκεντρωμένο κοινωνικό προγραμματισμό της οικονομίας Αρμόδιος κοινωνικός φορέας είναι το κράτος, η περιφέρεια, ο δήμος ή η κοινότητα, ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και τη σημασία της παραγωγικής μονάδας».
-Για την τοπική αυτοδιοίκηση: «Τη διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης».
-Για την Παιδεία: «Μια καινούργια παιδεία για να καταργηθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν το πλάτεμα της γνώσης και για να δημιουργηθούν ελεύθερα σκεπτόμενοι και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες. Η παιδεία είναι ευθύνη του κοινωνικού συνόλου».
-Για την Υγεία: «Την κοινωνικοποίηση της υγείας, που συνεπάγεται τη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες».
Τα τελευταία Κυβερνητικά χρόνια ο ριζοσπαστικός πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ ακυρώθηκε, η ιδεολογία του ενσωματώθηκε στον κυβερνητισμό, η συλλογικότητα και η ενότητά του τραυματίστηκαν. Το Κίνημα των τομών και των ρήξεων στη διάρκεια του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος έγινε απλός διαχειριστής της κυβερνητικής εξουσίας. Σήμερα με νέα ορμή, με νέες ιδέες αλλά πάντα με το βλέμμα και την καρδιά στην διακύρηξη της 3ης του Σεπτέμβρη, προχωράμε για την ανατροπή της Κυβερνητικής πολιτικής και την ανάδειξη της σύγχρονης προοδευτικής κυβερνητικής μας πρότασης.