6.7.07

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Οι πυρκαγιές, δεν είναι έργο ανθρώπων ή συμφερόντων που θέλουν να καταπατήσουν. Είναι αποτέλεσμα της ανοχής στην αυθαιρεσία, αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας που θέλει τα πάντα οικόπεδα, μιας λογικής που έχει διαβρώσει ολόκληρη την κοινωνία, κάνοντας πολλούς πολίτες να μισούν το δάσος διότι δεν μπορεί να γίνει οικόπεδα, κάνοντας τους πολίτες να ασκούν ανεμπόδιστα κάθε δραστηριότητα εντός του δάσους, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις απειλές τους κινδύνους και φυσικά τις πυρκαγιές.
Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Υπάρχουν οι μεγάλες πυρκαγιές αλλά και δεκάδες μικρότερες που η Πυροσβεστική Υπηρεσία προλαβαίνει και σβήνει. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που γίνονται γνωστά τα αίτια τους οφείλονται στην ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα εντός του δάσους και σχετίζονται με οικισμούς ή μεμονωμένες κατοικίες εντός δασικών εκτάσεων (βραχυκυκλώματα σε αγωγούς μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οικοδομικές δραστηριότητες, αμέλεια οικιστών, παρασκευή φαγητού και ψησταριές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες). Από την άλλη μεριά η ανικανότητα του Κρατικού μηχανισμού, ιδιαίτερα στις τελευταίες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, το Πήλιο, στη Λάρισα και αλλού, ήταν εμφανής. Η κομματικοποίηση της Πυροσβεστικής, η ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέσα, αποδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ. Και στο Νομό μας τα προβλήματα της δασοπυρόσβεσης, είναι ιδιαίτερα οξυμένα και οι ελλείψεις είνια μεγάλες. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Ηρακλείου, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τα κονδύλια για θέματα δασοπυρόσβεσης είναι πενιχρά έως ανύπαρκτα. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, προσπαθεί με τα δικά της μέσα να ανταποκριθεί, αλλά συναντά δυσκολίες. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι υπάρχει μία (1) υδροφόρα για όλο το Νομό!!!! Στο τμήμα της πολιτικής προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, υπηρετεί ένας υπάλληλος και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αγορασθούν τα κατάλληλα μηχανήματα και άλλο υλικό.
Σε αυτό το σκηνικό, συναντήθηκα την Πέμπτη 05/07/2007 με με μέλη από το Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κρήτης. Η συνάντηση διήρκησε μισή ώρα και επικεντρώθηκε στα προβλήματα των υπαλλήλων.
Το βασικότερο από αυτά που αναφερθήκαν είναι οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό. Συγκεκριμένα, αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 120 άτομα, ενώ οι οργανικές θέσεις προβλέπουν 230 άτομα. Κατά συνέπεια υπάρχει μια έλλειψη 110 ατόμων που είναι απαραίτητο να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό.
Ένα δεύτερο πρόβλημα που συζητήθηκε ήταν η αναβάθμιση των κλιμακίων της Πυροσβεστικής που αποτελούνται από 17 άτομα σε πυροσβεστικούς σταθμούς που θα αποτελούνται από 28 άτομα.
Τέλος, η συζήτηση εστιάστηκε και στην περίπτωση του Δήμου Χερσονήσου και του Δήμου Αρκαλοχωρίου στους οποίους η δημιουργία πυροσβεστικών σταθμών αποτελεί επιτακτική ανάγκη.