27.7.07

ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΩΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΗΡΩΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΒΙΤΟΥΡΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΧΩΔΕ

Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ», έφεραν και πάλι στην επιφάνεια τη δικαστική περιπέτεια υπαλλήλων της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου που εφάρμοσαν τις κείμενες διατάξεις και δεν προώθησαν τη διαδικασία κατεδάφισης του Ηρώου στον Προμαχώνα Βιτούρι Ηρακλείου, αλλά και το θέμα του μη χαρακτηρισμού ως διατηρητέου του παραπάνω Ηρώου.
Το δημόσιο αυτό κτίσμα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, κατόπιν κυβερνητικής εγκυκλίου προς τον τότε Νομάρχη Εμμ. Λυδάκη, για να τιμηθούν τα εκατό χρόνια της επανάστασης του 1821 και αφού μεσολάβησε δημόσιος έρανος. Στέγασε τα οστά των αγωνιστών της Κρητικής Επανάστασης και λειτούργησε ως Μουσείο. Εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Σοφούλη και διατηρήθηκε ως Μουσείο για πάνω από 3 δεκαετίες. Αρχιτέκτονας ήταν ο Δημήτρης Κυριάκου, με σπουδαία αρχιτεκτονικά έργα στην πόλη του Ηρακλείου (Αχτάρικα, σημερινή Νομαρχία, Δικαστήρια κλπ) σε συνεργασία με τον γνωστό αρχαιολόγο Μαρινάτο, τότε διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Ο Ρυθμός του μνημείου με στοιχεία και μορφές Μινωικού ρυθμού με άριστες αναλογίες. Μινωικοί κίονες βαστάζουν τον θριγκό που στέφεται με μινωικά διπλά κέρατα. Μοναδικό παράδειγμα του είδους του (όψιμος εκλεκτισμός).
Οι περιπέτειες του Ηρώου για τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου είναι πολλές:
· Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος από το σχέδιο πόλης του 1936. Το 1970 οριστικοποιείται το σχέδιο πόλης και εμφανίζεται ο χώρος γύρωθεν του Ηρώου με πράσινη γραμμή (ρυμοτομική γραμμή, χωρίς να υπάρχει έσωθεν αυτής οικοδομική γραμμή). Επίσης χαρακτηρίζεται χώρος Διοικητηρίου και κατά συνέπεια κοινωφελής, πράγμα που δεν επιτρέπει στην Πολεοδομία να δώσει καμίας μορφής οικοδομική άδεια.
· 26/07/2004: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου: πρόταση για κήρυξη του μνημείου ως διατηρητέου.
· 06/08/2004: Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων: Κήρυξη του μνημείου ως διατηρητέου.
· 12/09/2006: Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ): Αιτιολογική έκθεση ως διατηρητέου
· 08/11/2006: ΥΠ.ΠΟ: ΜΗ κήρυξη του μνημείου ως διατηρητέου!!!!
· 14/05/2007: ΠΕΧΩΔΕ Αιτιολογική έκθεση για χαρακτηρισμό ως διατηρητέου
Επειδή το Ηρώον αυτό είναι κατασκευασμένο πάνω στον Προμαχώνα Βιτούρι, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί συνέχεια της Πλατείας Ελευθερίας και του Πάρκου Γεωργιάδη, αλλά και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, παρουσιάζει ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική, λαογραφική, μορφολογική, ιστορική και τεχνική άποψη και συνδέεται με την ιστορική μνήμη της πόλης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Ποιες είναι οι ενέργειές σας προκειμένου να χαρακτηριστεί το παραπάνω κτίσμα ως διατηρητέο και να προστατευθεί από πρωτοβουλίες ιδιωτών που το εποφθαλμιούν;
2. Θα δοθεί κάποια έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο Ηρακλείου προκειμένου να προστατευθεί, να αναδειχτεί το μνημείο και να διασφαλιστεί η κοινοχρησία του;

ΠΕΜΠΤΗ 26/07/2007
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου

Γιάννης Γ. Σκουλάς
Μανόλης Στρατάκης
Μανόλης Φραγκιαδουλάκης
Στέλιος Ματζαπετάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου