30.1.08

Καλπονοθεία

Όταν μια ολόκληρη κοινωνία αναρωτιέται «ποιος κυβερνά»; Όταν καθημερινά ο πολίτης παρακολουθεί αποσβωλομένος τα γεγονότα, τη διαφθορά, την διαπλοκή, την συνδιαλλαγή, τις υπόγειες διαδρομές. Όταν αναζητά έξοδο διαφυγής και μια χαραμάδα ελπίδας και προοπτικής, όταν ο κόσμος γκρεμίζεται, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με φαρισαϊσμό προτείνει την τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Ο λόγος είναι απλός: να παραμείνει με οποιοδήποτε κόστος και τρόπο στην εξουσία καταπατώντας τους θεσμούς.
Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς Συνταγματολόγος ή έστω Νομικός για να κατανοήσει τα κομματικά ιδιοτελή κριτήρια της πρότασης σας. Η ρητορική σας περί Κυβερνητικής σταθερότητας δεν πείθει κανένα γιατί πάνω από όλα δεν πείθει εσάς τους ίδιους. Και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής μπορεί να λέει ότι η πρόταση σας είναι «Συνταγματικά ανεκτή», όμως άλλα εισηγούνται οι επιστήμονες: «η βασική συνταγματική αρχή που διέπει το εκλογικό σύστημα δεν είναι η Κυβερνητική σταθερότητα, αλλά η αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου υποστηρίζει ο Συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης και συνεχίζει: «η Κυβερνητική σταθερότητα σε καμία περίπτωση δεν νοείται να προτάσσεται της αρχής της ισοδυναμίας της ψήφου, η οποία είναι συστατικό στοιχείο της λαϊκής κυριαρχίας».
Η Κυβέρνηση με τον αποκλεισμό των συνασπισμών των κομμάτων από την πριμοδότηση που παίρνει το πρώτο κόμμα, το οποίο μπορεί ακόμα και αν υπολείπεται σημαντικά ενός συνασπισμού (39% έναντι 55%), να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, επαναφέρει μια Διάταξη έκτρωμα του Νόμου Κούβελα, την οποία ο κορυφαίος των Ελλήνων Συνταγματολόγων ο Αείμνηστος Αριστόβουλος Μάνεσης ως πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής είχε κρίνει αντισυνταγματική και είχε επισημάνει ότι: «η διαφοροποίηση…..ενδέχεται να καταλήξει σε τεχνητή απόκλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μια τέτοια διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος αποτελεί όμως αλλοίωση και νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας και παραβίαση του άρθρου 52 του Συντάγματος που προστατεύει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της εκλογικής θέλησης ως έκφρασης της Λαϊκής Κυριαρχίας, η οποία αποτελεί θεμέλιο του πολιτεύματος».
Η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας βλέποντας ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει με τους 152 βουλευτές που έχει, προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία ψηφίζοντας εκλογικό νόμο που θυμίζει το «τριφασικό» εκλογικό σύστημα του 1956 όταν η «Δημοκρατική Ένωσης» (συνεργασία των κομμάτων του Κέντρου με την ΕΔΑ ) ενώ έλαβε 48,15 % δεν στάθηκε δυνατόν να νικήσει αφού η μειοψηφούσα ΕΡΕ με ποσοστό 47,38% εξασφάλισε 165 έδρες έναντι 132 του Συνασπισμού.
Η πρόταση της Ν.Δ. για το νέο εκλογικό νόμο έρχεται να καταδείξει την αδυναμία της τωρινής Κυβέρνησης. Έρχεται να αποδείξει αυτό που εδώ και καιρό ο Ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί. Ότι αυτή η Κυβέρνηση βλέπει το κράτος ως λάφυρο και την εξουσία ως αυτοσκοπό. Προκειμένου λοιπόν η Ν.Δ. να συνεχίσει την λαφυραγωγική της πολιτική, φέρνει σήμερα στη Βουλή ένα νόμο που προστατεύει με οποιοδήποτε πολιτικό και κοινωνικό κόστος την διαπλοκή, την οποία αυτή η Κυβέρνηση επαγγέλλονταν ότι θα συντρίψει. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ξεκινήσαμε από το σκάνδαλο των κουμπάρων και φτάσαμε στη περιβόητη πλέον υπόθεση Ζαχόπουλου, με το μέλλον να προδιαγράφεται ζοφερό.
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ένα μοντέλο που θα συνδυάζει μονοεδρικές περιφέρειες και ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα. Το ΠΑΣΟΚ προχωράει ένα βήμα παραπέρα και αποκόπτεται από τα συμπτώματα του παρελθόντος και τις πελατειακές πολιτικές που η Ν.Δ. επιχειρεί να διατηρήσει με κάθε τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί έναν εκλογικό νόμο με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο παρελθόν. Ατενίζουμε με όραμα το μέλλον, μένουμε πιστοί στις θέσεις μάς και τασσόμαστε ανεπιφύλακτα κατά της συγκεκριμένης πρότασης της Ν.Δ. για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο Πρόεδρος μας Γεώργιος Παπανδρέου έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις ριζοσπαστικές που ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ προτείνουμε:
- Ανανέωση της πολιτικής ζωής.
- Αυτονομία του Βουλευτή και της πολιτικής.
- Θέλουμε το βουλευτή ελεύθερο και όχι μέλος μιας ΕΛΙΤ που διαχειρίζεται απλά την εξουσία.
- Έλεγχο του πολιτικού χρήματος.
- Θέλουμε και μπορούμε να ξαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εκλογές θεωρούνται η καρδιά της πολιτικής διαδικασίας. Είναι η Δημοκρατία στην πράξη. Η αρχή της αντιπροσώπευσης είναι κεντρική σε αυτή την συζήτηση. Επειδή δεν πιστεύω σε αυτό που είπε το 1775 ο Samuel Johnson ότι «η πολιτική δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μέσο κοινωνικής ανόδου», αλλά σε αυτό που έγραψε το 1958 η φιλόσοφος Hannah Arendt ότι «η πολιτική είναι η σημαντικότερη μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας, επειδή προϋποθέτει σχέσεις μεταξύ ίσων και ελευθέρων πολιτών». Για αυτό το λόγο καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.