9.4.09

Παγκόσμια ημέρα για την Υγεία

Η παγκόσμια ημέρα για την Υγεία (7 Απριλίου), φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα την τραγική θέση που έχει φέρει στον ευαίσθητο αυτό χώρο, η πολιτική της ΝΔ με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες ακροβασίες της. Δεν χρειάζεται επιπλέον αναφορά στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, στην κακοδιαχείριση που οδηγεί σε αδυναμία προμήθειας ακόμα και βασικών υλικών, στην εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, στην ενίσχυση των ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, στην καθημερινή ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών που στοιβάζονται σε διαδρόμους και ράντζα.

Το έργο του ΠΑΣΟΚ, στον τομέα της υγείας τα τελευταία 20 χρόνια, είναι μεγάλο. Υπήρξαν θεμελιώδεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας. Χαρακτηρίζονται :


• Από την ίδρυση, τη λειτουργία και την κοινωνική αποδοχή του ΕΣΥ


• Από τη μαζική ανάπτυξη υγειονομικών μονάδων και νέων Νοσοκομείων

• Από την ανέγερση των μεγάλων περιφερειακών ΠανεπιστημιακώνΝοσοκομείων


• Από την βελτίωση και την προμήθεια νέου σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού


• Από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού εξειδικευμένου και ικανού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού


• Από τη διοικητική αποκέντρωση του Συστήματος με τη δημιουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ)


• Από το διοικητικό εκσυγχρονισμό των Νοσοκομειακών Μονάδων με την εισαγωγή των Διοικητών- Managers


• Από την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη σε προσωπικό και μέσα του ΕΚΑΒ


• Από την ανάπτυξη του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ)


• Από την υλοποίηση σειράς μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε ειδικούςτομείς όπως π.χ. η Ψυχική Υγεία, η πολιτική για τα Ναρκωτικά, η Δημόσια Υγεία, οι Μεταμοσχεύσεις και η δωρεά οργάνων, η πολιτική για την αιμοδοσία.


• Από τις παρεμβάσεις για το Φάρμακο
Οι νέες μας πολιτικές θέσεις, βασισμένες οπωσδήποτε και στις αφετηρίες – στα θετικά και αρνητικά γνωρίσματα του συστήματος υγείας που δημιουργήσαμε – διατυπώνονται με την προοπτική :


 Να είναι ρεαλιστικές και πειστικές προτάσεις: να πείθουν για την ορθότητά τους,


 Να στηρίζουν την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και να συμβάλλουν στην ορθολογική και αποτελεσματική κατανομή των πόρων.


 Να προωθούν καινοτομίες που βασίζονται ή υποστηρίζουν σύγχρονες αντιλήψεις πολιτικής υγείας που καθιστούν το σύστημα παροχής αποδοτικό αλλά αναδεικνύουν πάντα τις αρχές που απαιτεί ο πολίτης - χρήστης: ισότητα πρόσβασης και ποιότητα και αποτελεσματικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Προτείνουμε:


 Εθνική στρατηγική για τη διασφάλιση ποιότητας με συνεχή βελτίωση των συνθηκών παροχής υγειονομικής φροντίδας.


 Αποκεντρωμένη και Περιφερειακή Οργάνωση του Συστήματος Υγείας.


 Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με πολιτικές που θα εστιασθούν σε προγράμματα μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων στην κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού και των υγειονομικών πόρων


 Μείωση του κόστους υγείας για τη μέση ελληνική οικογένεια


 Πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα χωρίς φραγμούς


 Εξάλειψη κάθε φαινομένου διαφθοράς στο σύστημα υγείας (προμήθειες – «φακελάκι» - κατευθυνόμενη συνταγογραφία).


Η αποχωρούσα Κυβέρνηση της ΝΔ, δημιούργησε και στο χώρο της Υγείας, μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα που τα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες καθημερινά και τα πληρώνουν ακριβότερα από κάθε ευρωπαίο. Οι προτάσεις μας και υλοποιήσιμες είναι και δίνουν προοπτική για το ΕΣΥ. Στηρίζονται στο μεγάλο κυβερνητικό έργο μας και παντρεύονται με τις ιδέες μας για αναδιανομή και κοινωνική προστασία των ασθενέστερων τάξεων.