9.4.09

Απέτυχε η ΝΔ στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Άναυδη η Ελληνική κοινωνία παρακολουθεί καθημερινά το μπαράζ παραβατικών συμπεριφορών (ληστείες, κλοπές, δολοφονίες, βανδαλισμοί κλπ). Την ίδια στιγμή παρατηρεί και τις υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες για την καταπολέμηση του φαινομένου να μαστίζονται από μια πρωτοφανή κρίση. Κρίση στρατηγικής, σχεδιασμού, υλικοτεχνικής υποδομής, έλλειψης προσωπικού. Τούτη η κρίση, οφείλεται στα διαβρωτικά πλήγματα που υπέστη η αστυνομία από την προσπάθεια της ΝΔ να ελέγξει απόλυτα κομματικά και πελατειακά τις υπηρεσίες και να επιβάλει τον ασφυκτικό έλεγχό τους. Η Κυβερνητική πολιτική και σε αυτόν το κρίσιμο τομέα αποδείχτηκε ατελέσφορη και σε τελική ανάλυση επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή και εν τέλει για τη Δημοκρατία μας. Η Δημοκρατία μας κινδυνεύει όχι άμεσα από την ανεξέλεγκτη δράση αυτών των κακοποιών, αλλά από τα σύνδρομα που δημιουργεί στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Σύνδρομα ανασφάλειας και ξενοφοβίας. ΕΙΝΑΙ μύθος ότι για την αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα ευθύνονται αποκλειστικά και μόνον οι αλλοδαποί. Οι απόψεις που διατυπώνονται για τη δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους αλλοδαπούς», ώστε να προστατευθεί η δημόσια ασφάλεια, οι προτροπές για «τη δημιουργία ομάδων αυτοπροστασίας από τους αλλοδαπούς» και οι συνταγές για «επιτήρηση των συνόρων της εγκληματικότητας από ιδιωτικές εταιρείες προστασίας» όχι μόνο δεν έχουν πραγματική υπόσταση αλλά ευνοούν την ανάπτυξη φαινομένων ρατσισμού, τα οποία μάλιστα καταβάλλεται προσπάθεια να εκμεταλλευθούν διάφοροι κύκλοι που απεργάζονται πολιτικές λύσεις λεπενικού τύπου. Η αλήθεια είναι ότι το ειδικό βάρος των αλλοδαπών στο σύνολο της εγκληματικότητας στην Ελλάδα διατηρείται ακόμη σχετικά χαμηλό. Υπάρχει όμως ακόμη μία αλήθεια που συνδέεται με την εγκληματικότητα. Τα ρατσιστικού τύπου αναθέματα περί «μάστιγας των αλλοδαπών», ευνοούν, εκτός των άλλων, και την ανάπτυξη των κοινωνικών φαινομένων της γκετοποίησης διαφόρων περιοχών. Ήδη, όπως δείχνουν μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από διάφορους φορείς, περιοχές όπως το Μεταξουργείο, η πλατεία Βάθης και ο Κολωνός, τείνουν να μετατραπούν σε γκέτο. Είναι ίσως η πλέον οδυνηρή εξέλιξη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες που τις επιδεινώνει η πρωτοφανής κοινωνική και οικονομική κρίση το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει με σοβαρότητα και συνέπεια τη διαμόρφωση μιας σοβαρής αντεγκληματικής πολιτικής και προτείνει:
Τη διαμόρφωση ενός ενιαίου Κέντρου Συντονισμού όλων των κρατικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και οι οποίες σήμερα εποπτεύονται από ένα πλήθος διαφορετικών Υπουργείων.

Την αξιοποίηση επιστημόνων ικανών να αναλύσουν και να δώσουν κατευθύνσεις για την πάταξη του φαινομένου.

Την ανασυγκρότηση της αντιτρομοκρατικής όχι στη βάση κομματικών επιλογών, αλλά αξιοκρατικά.

Την κινητοποίηση της κοινωνίας και των Φορέων της ώστε συλλογικά να αντιδράσουμε σε φαινόμενα γκετοποίησης αλλά και ρατσιστικών αντιδράσεων.

Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει. Η ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς. Η απομάκρυνσή της από την εξουσία, κι εδώ αποδεικνύεται επιτακτική.