5.6.07

Επίκαιρη ερώτηση για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Βενιζελείου

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ. Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στην απάντηση (αρ. πρωτ. 48410) της ερώτησης μου (αρ. πρωτ. 6789/16.04.2007), τα στοιχεία τα οποία μου δίνεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα τεχνητού Νεφρού του Βενιζελέιου Νοσοκομείου Ηρακλείου, σίγουρα δεν συνάδει με την εικόνα ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τις ανάγκες 90 νεφροπαθών, υπάρχουν μόνο δυο ειδικευόμενοι ιατροί, για την απογευματινή βάρδια, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται 15 ώρες την ημέρα για έξι μέρες την εβδομάδα. Το απάνθρωπο αυτό ωράριο δεν μπορεί να συνεχιστεί αφού υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για την υγεία των ιατρών, όσο και για την ασφάλεια των νεφροπαθών.
Όσον αφορά το θέμα του αγγειοχειρουργού, το οποίο και εξετάζεται από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο χρόνος περνάει και καμία εξέλιξη δεν έχει παρουσιαστεί. Η χρησιμότητα και η ανάγκη της ύπαρξης αγγειοχειρουργού στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο είναι εκτός από πολύτιμη και επιτακτική.

Κατόπιν τούτων
Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός
1. Πως δικαιολογείται το γεγονός ότι στην απάντηση σας αναφέρεται την ύπαρξη τριών ειδικευμένων ιατρών (Δ/ντή, Επιμελητή Α, Επιμελητή Β΄) που ενισχύονται από την παρουσία 2 επιπλέον ειδικευόμενων και ενός αγροτικού ιατρού. Τα στοιχεία δείχνουν δυο ειδικευμένους ιατρούς και για συζητήσεις οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη 31.05.2007 για την επιστροφή ενός αγροτικού ιατρού, καθώς και δύο ειδικευομένων νεφρολόγων .
2. Πότε προβλέπεται να εγκριθεί και να αρχίσει να εργάζεται ο αγγειοχειρούργος στο Βενιζέλειο, που να προσφέρει και τις υπηρεσίες του και στους ασθενείς της Μονάδας τεχνητού Νεφρού.



Παρασκευή 01.06.2007
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ