5.6.07

Αντί του περιφερειακού σχεδιασμού...συγκεντρωτισμός

Συμμετείχα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο τη Δευτέρα 04/06/2007. Τα θέματα ήταν:
- Πορεία υλοποίησης ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
- Παρουσίαση συζήτησης επί της Στρατηγικής μελέτης Περ/κών επιπτώσεων του επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου περιόδου 2007-2013.
- Γνωμοδότηση Περ/κού Συμβουλίου για τα κατ' αρχήν όρια της περιοχής εφαρμογής του Ρυθμιστικού Σχεδίου Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος του Αστικού Συγκροτήματος Ηρακλείου.
Με την αριθμό 126/2003 Απόφαση του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου γνωμοδότησε ως προς τα κατ` αρχήν όρια του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ηρακλείου και αποφάσισε ομόφωνα η οριοθέτηση του να περιλαμβάνει τους Δήμους : Αγ. Βαρβάρας, Αρχανών, Γαζίου, Γοργολαϊνη, Γουβών, Επισκοπής, Ηρακλείου, Θραψανού, Καστελλίου, Κρουσώνα, Μαλίων, Νέας Αλικαρνασσού, Νίκου Καζαντζάκη, Παλιανής, Τεμένους, Τυλίσου και Χερσονήσου (17 ΟΤΑ).Επισημαίνουμε ότι κατά την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν είχε εκδοθεί η Υ.Α. έγκρισης του Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης.Στην εισήγηση της διεύθυνσης ΠΕΧΩ της περιφέρειας συμπεριελήφθησαν και οι δήμοι Αρκαλοχωρίου και Βιάννου.
Τα κονδύλια για την Κρήτη για την περίοδο 2007-20013 είνια 564 εκατομμύρια ευρώ, σαφώς λιγότερα από κάθε φορά. Μα το κυριότερο είναι ότι από εδώ και μπρος, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών θα αποφασίζει ο εκάστοτε γ.γ του Υπουργείου Οικονομίας, για το που θα δοθούν τα χρήματα της Δ΄Προγραμματικής Περιόδου. Στην ομιλία μου τόνισα "την έλλειψη σωστής προετοιμασίας του Συμβουλίου και τη γραφειοκρατία του Αθηνοκεντρικού Κράτους που καταπνίγει κάθε αποκεντρωτική δραστηριότητα (Με βάση το προσχέδιο νόμου θα δημιουργηθούν περίπου 90 νέες δομές που θα έχουν ρόλο στη διαχείριση των κονδυλίων του Δ ΚΠΣ κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει τεράστια γραφειοκρατία και ταυτόχρονα απαξίωση του ρόλου του περιφερειακού συμβουλίου). Καταγγέλθηκε η Κυβερνητική πολιτική που αντί να ενισχύσει περιορίζει τις επενδύσεις στην Περιφέρεια και την οδηγεί στο μαρασμό. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών , από Επιτελικό Όργανο Συντονισμού περιφερειακής Πολιτικής, μετατρέπεται σε διαχειριστή έργων και δράσεων που θα υλοποιηθούν ακόμα και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας» . Η απόφαση αυτή φέρνει στην επιφάνεια αναχρονιστικές αντιλήψεις Αθηνοκεντρικού Κράτους και διακόπτει την εξελικτική πορεία των θεσμών της αποκέντρωσης στη χώρα μας".