12.10.07

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση και ο διάλογος στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και στα όργανά του για τα αίτια της ήττας αλλά το σημαντικότερο για το «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας». Αυτή η συζήτηση αν και πολλές φορές αποκτά χαρακτηριστικά επικοινωνιακής φύσεως και προσωπικών αντεγκλήσεων, στην ουσία της αφορά ή θα έπρεπε να αφορά, όχι μόνο τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά ολόκληρη την ελληνική Κοινωνία.
Τα ζητήματα της medioκρατίας, της οικονομικής πολιτικής, του ασφαλιστικού, της εξωτερικής πολιτικής, είναι θέματα που απασχολούν ή θα απασχολήσουν ολόκληρη την ελληνική Κοινωνία. Το πως οι υποψήφιοι Πρόεδροι τοποθετούνται πάνω σε τούτα τα σημαντικά ζητήματα είναι ενδεικτικά και του σχεδίου που έχουν για την έξοδο από την κρίση του κινήματός μας, αλλά και της ελληνικής Κοινωνίας γενικότερα.
Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, φιλοξένησε ένα ουσιαστικό διάλογο και απέδειξε ότι η δημοκρατική διαβούλευση δεν είναι προϊόν σε ανυπαρξία στο χώρο μας. Εκείνο που μένει να αποδειχθεί είναι αν ο διάλογος αυτός διαχυθεί σε όλη τη λαϊκή βάση του κινήματός μας και ανοίξει σε όσους ενεργούς πολίτες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Προσωπικά όπως κατ` επανάληψη έχω δηλώσει το ουσιώδες σε τούτη τη διαδικασία είναι: α) να ξεκαθαρίσουμε τα αίτια της ήττας (πολιτικής ιδεολογικής) του κινήματός μας και β) να οριοθετήσουμε με απόλυτο τρόπο τις θέσεις μας προς τα δεξιά του πολιτικού σκηνικού.
Για τα θέματα αυτά η τοποθέτηση- ανάλυση του Προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου, πιστεύω ότι κάλυψε όλες τις παραμέτρους του ζητήματος: Χάσαμε την ψυχή μας, Κυβερνητισμός, απώλεια της πρωτοβουλίας των κινήσεων, πολιτικές πρακτικές που δεν συνάδουν με σοσιαλιστικό κόμμα, απώλεια της ιδιαίτερης σχέσης με τους μη προνομιούχους ‘Έλληνες, Κοινωνική αναλγησία. Για το μέλλον του κινήματός μας η πρόταση για μια νέα ισότιμη σχέση με την παραδοσιακή αριστερά, η ξεκάθαρη αντίληψη για την πλειοψηφία του δημοσίου στις επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος, το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με αειφορία και σεβασμό στο περιβάλλον, απαντά πραγματικά στις νέες συνθήκες και προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας μας.
Τώρα ήρθε η ώρα να μεταφέρουμε τη συζήτηση και τις προτάσεις αυτές στη βάση μας , να εμπλουτίσουμε επιπλέον τη θεώρησή μας και να κάνουμε ουσιαστική και προγραμματική αντιπολίτευση στη νεοδεξιά διακυβέρνηση της χώρας μας.