1.10.07

ΨΗΦΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι αδύνατον να μιλήσει κανείς με καλά λόγια για την Κυβέρνηση και τις προεκλογικές τις εξαγγελίες, όπως επαναλήφθηκαν με την μορφή των προγραμματικών δηλώσεων του κ. Καραμανλή. Η γνώση μας και η εμπειρία από την προηγούμενη Κυβερνητική θητεία, δείχνει ότι τα μεγάλα λόγια στην αίθουσα της Βουλής, πολύ γρήγορα μετατρέπονται σε αντιλαϊκά μέτρα. Το ηχηρότερο παράδειγμα η λέξη «Μεταρρύθμιση». Μεταρρυθμίσατε βέβαια και είδαμε, ρουσφέτια, ζαρντινιέρες, σιδερογροθιές, καρτελ, γαλάζια συνέντευξη, διάλυση του Κράτους και ανικανότητα διαχείρισης των κρίσεων.
Η Ν.Δ. συνηθίζει να καλύπτει τις πραγματικές της θέσεις πίσω από ένα νέφος εκθέσεων ιδεών που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και τις αληθινές τις προθέσεις. Ενώ η χώρα μας στενάζει κάτω από τα μεγάλα οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα, οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού είναι μια γενικολογία πέρα και έξω από την πραγματικότητα για τη χώρα και το λαό μας, χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς κανένα χρονικό ορίζοντα, χωρίς κανένα όραμα. Και γίνομαι σαφέστερος:
- Το ζήτημα του ασφαλιστικού: Γνωστές και πρόσφατες οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού προεκλογικά και προχθές στη Βουλή (καμία αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, καμία αύξηση συντάξεων). Αμέσως μετά τις εκλογές όμως η επιτροπή «σοφών» και ο κος Αλογοσκούφης μιλούν για επιμήκυνση του εργάσιμου βίου. Ποιον να πιστέψουμε; Ποιον να εμπιστευτούμε; Όλα αυτά δημιουργούν ένα πανικό στους εργαζομένους και ήδη καταγράφεται Μαζική φυγή ασφαλισμένων στα Ταμεία, τα οποία οδηγούνται σε οικονομικό «κραχ» εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Η κρυφή ατζέντα της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις προτάσεις της επιτροπής σοφών για αλλαγές στα όρια ηλικίας και συντάξεις, σπέρνουν τον πανικό στους εργαζομένους.
- Στην εκπαίδευση: Και πάλι μεγάλα λόγια «Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», η μόνιμη επωδός σας. Ποια μεταρρύθμιση αλήθεια. «Θα κάνουμε τα πάντα για να καταστεί η Ελλάδα ισχυρό περιφερειακό Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού». Αυτά είναι τα λόγια του Πρωθυπουργού. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι άλλη και τελείως διαφορετική. Καμία αύξηση της χρηματοδότησης, καμία κουβέντα για λύσεις στα προβλήματα που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε πέρυσι και ώθησε χιλιάδες εκπαιδευτικούς και φοιτητές στους δρόμους επί σειρά μηνών. Η νέα σχολική χρονιά άρχισε με 15.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών. Επιπλέον η Ελλάδα της Ν.Δ. κατέχει την τελευταία θέση στην Ε.Ε. στην έρευνα, καθώς διαθέτει μόλις το 0,6% του ΑΕΠ.
- Στην οικονομία: Σήμερα δεν έχετε άλλοθι. Δεν μπορείτε να καταφύγετε και πάλι στις απογραφές και στα τερτίπια της προηγούμενης διακυβέρνησης σας. Η πορεία της ανάπτυξης, για την οποία δήλωνε υπερήφανη η Κυβέρνηση Καραμανλή, στηρίζεται σε πήλινα πόδια, όπως βεβαιώνεται για ακόμα μια φορά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο υπερδανεισμός των επιχειρήσεων και κυρίως των νοικοκυριών, είναι αυτός που αποτελεί τον «τροφοδότη» μιας ανάπτυξης και για αυτό το λόγο είναι χωρίς μέλλον, χωρίς ελπίδα για τους πολλούς και τους αδύνατους. Σχεδόν 97 δις ευρώ οφείλουν ήδη τα Ελληνικά νοικοκυριά στις τράπεζες και καθημερινώς η μέση Ελληνική οικογένεια καταφεύγει στον δανεισμό, για να αντιμετωπίσει τις βασικές καθημερινές ανάγκες. Στην οικονομία οι προθέσεις τη Κυβέρνησης αποκαλύπτονται: Φοροαπαλλαγές στα υψηλά εισοδήματα και στους μερισματούχους, ενώ η κατάρτιση του προϋπολογισμού φέρνει την αύξηση του ΦΠΑ και μια νέα καταιγίδα έμμεσων φόρων. Η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς στα ακίνητα και η αντικατάσταση του με πάγιο τέλος είναι δώρο στους μεγαλοϊδιοκτήτες, είναι ισόβιο χαράτσι για όλους τους άλλους, για τους πολλούς.
Είναι η συνέχεια της πολιτικής που υποβαθμίζει τα δημόσια αγαθά της εκπαίδευσης, της υγείας και της πρόνοιας. Επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με έξοδα που σε κάθε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα αναλαμβάνει το κράτος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας μήπως δεν πληροφορηθήκατε ότι στην ΕΛΛΑΔΑ του κ. Καραμανλή μισό κιλό ψωμί κοστίζει πλέον το εξωφρενικό ποσό των 80 λεπτών; δηλ. 270 δρχ. !! Αυτή είναι η πραγματικότητα και βάλτε το κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. στα στατιστικά σας. Συνεχίζεται την πολιτική, που εκποιεί τον δημόσιο πλούτο και υποβαθμίζει τις δημόσιες επενδύσεις. Μια πολιτική, που αφήνει απροστάτευτο τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, χωρίς προοπτική για τον άνεργο, χωρίς στήριξη για την οικογένεια. Είναι η συνέχεια μιας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που αδυνατεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χώρα, αποκλείει δυνατότητες και ευκαιρίες για τους πολλούς.
Δεν ακούστηκε σχεδόν τίποτα για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας. Το αθηνοκεντρικό Κράτος συνεχίζει την δράση του, οι περιφέρειες και ιδιαίτερα η Κρήτη συνεχίζει να υπολείπεται σε υποδομές και καινοτόμες πρωτοβουλίες. Ο νομός Ηρακλείου με 1300 Χιλιόμετρα επαρχιακού και αγροτικού δικτύου χρειάζεται περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση και επέκταση, τόσα ζήτησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου το 2006. Πόσα πήρε; Μόνο 70.000 ευρώ. Αυτή είναι η πολιτική σας για την Περιφέρεια.
Δεν ακούστηκε τίποτα πρωτοποριακό για τα ζητήματα υγείας. Οι ανακοινώσεις του κ. Αβραμόπουλου κρύβουν την παράδοση της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα και την μετακύληση του κόστους στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και είναι τραγική. Το είχαμε καταγγείλει από αυτό το βήμα με δεκάδες ερωτήσεων και επερωτήσεων. 144 κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά, 25 με 30 ασθενείς ΜΕΘ σε αναμονή καθημερινά, 25.000 κενές θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού, τραγικές ελλείψεις Ιατρικού Προσωπικού σε όλη τη χώρα. 4000 χρήστες ουσιών στη λίστα του ΟΚΑΝΑ.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, αυτό είναι το κράτος πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας.
Στα Αγροτικά Θέματα: Ευτυχώς που δεν ξανακούσαμε το ανέκδοτο του 2004, δηλαδή της παρουσίας του κ. Καραμανλή στις Βρυξέλες. Και τι είδαμε την προηγούμενη τριετία;
Μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 17%, αύξηση του κόστους παραγωγής, μείωση της τιμής των προϊόντων. Στα τριάμισι χρόνια που κυβερνήσατε, η καθημερινότητα των αγροτών χειροτέρευσε. Μεγάλες καθυστερήσεις και αδιαφάνεια όσον αφορά τις πληρωμές επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
Οι κτηνοτρόφοι του Ν. Ηρακλείου και όχι μόνο αυτοί, βρίσκονται μπροστά στην καταστροφή αφού οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 100% τους τελευταίους μήνες. Όσον αφορά το μέλλον της αγροτικής οικονομίας και κοινωνίας, η Ν.Δ. εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο. Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Είναι φανερό ότι στις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη ο ελληνικός Λαός έδωσε στη Ν.Δ. ψήφο ανοχής και όχι εμπιστοσύνης, μείωσε τη δύναμη της στα όρια της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας. Χάσατε 4% από τις εκλογές του 2004. Χάσατε 350.000 ψήφους και προχωρήσατε σε πολιτικο εναγκαλισμό και συνεργασία με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ.
Και αντί να σκύψετε πάνω σε αυτά τα αποτελέσματα και να αντιδράσετε θετικά, η πρώτη σας προτεραιότητα όπως ο κος. Καραμανλής τόνισε, είναι να αλλάξετε τον εκλογικό Νόμο, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι είστε μια αδύναμη κυβέρνηση.
Σε ότι μας αφορά, ο Ελληνικός λαός μας έθεσε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι καθημερινά εδώ στη ΒΟΥΛΗ, αλλά και στην κοινωνία, ενωμένο και δυνατό. Θα παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες σας, θα είμαστε απέναντι σας δυναμικά ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Είναι αυτονόητο ότι με τέτοιες προγραμματικές δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό, καταψηφίζουμε την Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ


[1] Ομιλία στη συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις