15.10.07

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σήμερα 15 Οκτωβρίου 2007 είναι η παγκόσμια ημέρα δράσης για το περιβάλλον των μπλόγκερ όλου του κόσμου . Η κοινότητα των δημιουργών ιστολογίων , συντονίζουν τη δράση τους και αφιερώνουν ένα μέρος του δικτυακού τους τόπου για να φιλοξενήσουν άρθρα , φωτογραφίες και ότι άλλο για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες.
Η κοινότητα των μπλόγκερ δρα, γιατί αντιδρά στον βιασμό του περιβάλλοντος η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα. Τη Δευτέρα, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Περιβάλλον, χιλιάδες μπλόγκερ, θα ενώσουν τη φωνή τους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, θα θέσουν ερωτήματα και θα αναζητήσουν λύσεις μέσω του διαδικτύου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτή την ακτιβιστική ενέργεια αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 11.000 ιστολόγοι και εκατομμύρια χρηστές του διαδικτύου.
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου από μόλις 3 μπλόγκερ από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μέσα σε δυο μόλις μήνες, έλαβε χαρακτηριστικά κοινωνικού φαινόμενου, εμπλέκοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την υδρόγειο. Στην πρωτοβουλία αυτή θα μετάσχει και η Κομισιόν μέσω του Έλληνα επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα, ο οποίος, από τις 2μμ έως τις 5μμ, θα έχει διάλογο μέσω του δικού του ιστολογίου.
Δεν είναι τυχαία τούτη η κινητοποίηση και γενικά το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων πολιτών και Κυβερνήσεων για το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια γίνονται φανερές στον καθένα μας, ακόμα και στον απλό πολίτη οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον: Η θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί κατά 0,75 βαθμούς κελσίου από την προβιομηχανική εποχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από το 1990 μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν 11 από τις θερμότερες χρονιές των τελευταίων 125 χρόνων, με το 2005 να αποτελεί την θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Ο παράγοντας άνθρωπος συνέβαλλε σε αυτή την αλλαγή των καιρικών συνθηκών με τις τεράστιες εκπομπές CO2 που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι ενδείξεις του παρελθόντος έχουν γίνει πλέον αποδείξεις. Σήμερα περίπου το 20% - 30% των πάγων της Ευρωπαϊκής Αρκτικής Ζώνης έχει χαθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πάγους των Άλπεων οι οποίοι από το 1850 -1980 έχουν χάσει το 1/3 της επιφάνειας τους και το ½ της μάζας τους. Οι ενδείξεις για την Ελλάδα είναι ανησυχητικές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα οι έρευνες δείχνουν ότι το 70% των εδαφών της χώρα μας εμφανίζει υψηλό ή μέτριο κίνδυνο ερημοποίησης. Οι μισές από αυτές τις εκτάσεις αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ερημοποίσης. Η Κρήτη, σύμφωνα με μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες με το εντονότερο πρόβλημα. Η περιοχή του Λασιθίου και αυτή της Μεσαράς βρίσκονται στο επίκεντρο του προβλήματος. Η κατάσταση σήμερα είναι αναστρέψιμη. Η Έκθεση Στερν με την οποία προσπάθησαν επιστήμονες να ποσοτικοποιήσουν – οικονομικοποιήσουν τις περιβαλλοντικές αλλαγές ήταν μια καλή προσπάθεια ώστε να αφουγκραστούν οι ισχυροί αυτού του κόσμου το μέγεθος της αλλαγής. Το βασικότερο όμως είναι ΕΜΕΙΣ, οι πολίτες αυτού του κόσμου να προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας για την σωτηρία του ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ.