6.9.07

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει 5 μεγάλες αλλαγές που καλύπτονται από 10 δεσμεύσεις, οι οποίες αποτελούν και δεσμεύσεις του Προέδρου μας.
μεγάλη αλλαγή η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος. Τέρμα στην άνιση φορολόγηση του κεφαλαίου σε σχέση με τη φορολόγηση της εργασίας. Δίνουμε ένα τέλος στην αύξηση των έμμεσων φόρων, που πλήττουν άδικα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Αυξάνουμε τα εισοδήματα και τους μισθούς των εργαζομένων.
μεγάλη αλλαγή οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που θα προωθήσουμε, δίνοντας έμφαση στην αύξηση της χρηματοδότησης και τη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης.
μεγάλη αλλαγή το νέο μοντέλο ανάπτυξης με βάση την Οικονομία της Γνώσης αφενός, αλλά και τη λεγόμενη Πράσινη Οικονομία αφετέρου.
Νέες πολιτικές υπαίθρου, πολιτικές γης και κίνητρα για όλες τις επενδύσεις του Αγροτικού Τομέα.
μεγάλη αλλαγή η νέα κοινωνική συμφωνία με τον ελληνικό λαό, η οποία βασίζεται και αφορά όλες τις πλευρές της ελληνικής κοινωνίας: στον τομέα της εργασίας, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει σε όλους τους νέους την ευκαιρία και τη δυνατότητα να απασχοληθούν για τέσσερα συνεχή έτη με πλήρη ασφάλιση και με κλιμακούμενη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μπορούν να έχουν ένα σίγουρο ξεκίνημα στην καριέρα τους. Για τον ίδιο λόγιο θα αυξήσουμε το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και υποσχόμαστε την επανένταξη στην εργασία των ενηλίκων που χάνουν την εργασία τους, διασφαλίζοντάς τους με κοινωνική εργασία.
Η νέα κοινωνική συμφωνία με τον ελληνικό λαό αφορά ακόμη:-την οικογένεια και την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.-την εγγύηση του Ελάχιστου Επιπέδου Αξιοπρεπούς Διαβίωσης για όλους τους Έλληνες πολίτες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Με αυτό το στόχο, θα δώσουμε σιγουριά στον αγρότη αλλά και τον ανασφάλιστο, με την σύνταξη 950 ευρώ σε κάθε ζευγάρι και 550 ευρώ για κάθε μεμονωμένο άτομο, την οποία θα εξασφαλίσουμε.Το ΠΑΣΟΚ που έχτισε το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα δεσμεύεται ακόμα για την επικαιροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να καλυφθούν 300 χιλιάδες επιπλέον συνταξιούχοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι οι κατώτερες συντάξεις θα υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση τα 550 ευρώ. Ο συνταξιούχος και ο ανασφάλιστος θα αποκτήσουν και πάλι τη χαμένη τους αξιοπρέπεια.
Η νέα κοινωνική συμφωνία βασίζεται ακόμη στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του ΕΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος.
μεγάλη αλλαγή και δέσμευση ταυτόχρονα του Προέδρου μας, το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που βασίζεται στο δίπτυχο περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση, με την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία σε επιτελικό ρόλο και λιγότερα σε αριθμό. Το νέο αυτό μοντέλο διακυβέρνησης στηρίζεται ουσιαστικά στις ελληνικές Περιφέρειες, τις οποίες επιδιώκουμε να αποκτήσουν ισχυρή και ξεχωριστή ταυτότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. Θεσμοθετούμε τους αιρετούς Περιφερειάρχες και προχωρούμε σε ακόμη μεγαλύτερη αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς τις Περιφέρειες.
Παράλληλα, θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο «διοικητικό πολιτισμό», να μεταμορφώσουμε το Κράτος σε Κράτος Πολιτών, που θα λειτουργεί μαζί με τον πολίτη και για τον πολίτη. Η εισαγωγή της Διαβούλευσης, ως θεσμού συμμετοχής σε μείζονες αποφάσεις. Η κατοχύρωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας παντού, για όλους τους δημόσιους φορείς και όλα τα όργανα. Όλα αυτά αποτελούν πρωταρχικές πολιτικές μας δεσμεύσεις για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού ελέγχου. Το ΠΑΣΟΚ δίνει ως κόμμα αυτό το παράδειγμα, αποτελώντας πρότυπο δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας.