10.5.07

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ


Παραβρέθηκα σήμερα (Πέμπτη 10/05/2007), στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, που είχαν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης . Οι Δάσκαλοι και οι Νηπιαγωγοί, που με την μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση το Φθινόπωρο, μας έκαναν περήφανους για το ήθος και την αγωνιστικότητά τους, και πάλι στους δρόμους. Ο λόγος είναι ότι η Κυβέρνηση του κου Καραμανλή και η Υπουργός Παιδείας, παρότι είχαν υποσχεθεί την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής, με ρύθμιση στο άρθρο 32 του Σχεδίου Νόμου για τη «Δημιουργία φορέα διαχείρισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων διά βίου μάθησης», προβλέπει: την ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων, προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υπαγωγής των Νηπιαγωγείων στους Δήμους. Για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υποκύπτει στις πιέσεις των σχολαρχών, αφού είναι γνωστό ότι τα Ιδιωτικά Σχολεία δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από δύο τμήματα Νηπιαγωγείων. Τώρα, για να μπορέσουν να κρατήσουν τους μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν τμήματα Νηπιαγωγείων και στους παιδικούς σταθμούς που έχουν.
Το αίτημα των εκπαιδευτικών αλλά πιστεύω και ολόκληρης της Κοινωνίας είναι :

  • ίδρυση όσων επιπλέον τμημάτων Νηπιαγωγείων χρειάζονται, καθώς και στο διορισμό των Νηπιαγωγών που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.
  • Αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν τα Νηπιαγωγεία, με την κατασκευή των απαραίτητων αιθουσών.

  • Μείωση του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα 1:15.
    Σε τούτο τον αγώνα και το αίτημα όλοι μας είμαστε αλληλέγγυοι. Από τις 08/03/2007, μόλις έγινε γνωστό το θέμα, κατέθεσα την υπ` αριθμ: 5263/08/03/2007 ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας. Μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει απαντήσει!!!!!
    Επισυνάπτω την ερώτηση για την ενημέρωση όλων:


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΘΕΜΑ: ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ

ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Όπως καταγγέλλει η ΔΟΕ, αλλά κι ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος»:
«με αφορμή δηλώσεις παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων
1. Πάγιο αίτημα του κλάδου μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.
2. Η Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της πολυήμερης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη ψήφισε τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2007-2008).
3. Αντί το Υπουργείο Παιδείας να κάνει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό στην κατεύθυνση υλοποίησης έστω και αυτής της λειψής ρύθμισης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποδοχή όλων των νηπίων στα Δημόσια Νηπιαγωγεία εξετάζει, σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδ. Γραμματέα κ. Ράμμα, την ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων, προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υπαγωγής των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.
Για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υποκύπτει στις πιέσεις των σχολαρχών, αφού είναι γνωστό ότι τα Ιδιωτικά Σχολεία δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από δύο τμήματα Νηπιαγωγείων. Τώρα, για να μπορέσουν να κρατήσουν τους μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν τμήματα Νηπιαγωγείων και στους παιδικούς σταθμούς που έχουν. Τους επιπλέον, Νηπιαγωγούς που θα χρειαστούν, γι’ αυτά τα τμήματα, θα τους προσλάβουν τα Ιδιωτικά σχολεία και οι Δήμοι (σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ράμμας).
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., ύστερα από τα παραπάνω:
· Δηλώνει πως είναι κατηγορηματικά αντίθετο με κάθε τέτοια προκλητική ρύθμιση που ευνοεί σκανδαλωδώς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
· Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σταματήσει να νομοθετεί προκλητικά υπέρ των σχολαρχών (υπενθυμίζουμε την περσινή νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όποιος προσληφθεί στα Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία δεν μπορεί να παραιτηθεί να προσληφθεί ως αναπληρωτής στη Δημόσια Εκπαίδευση κλπ.), να εγκαταλείψει αυτά τα σχέδια και να προχωρήσει άμεσα:
Στην ίδρυση όσων επιπλέον τμημάτων Νηπιαγωγείων χρειάζονται, καθώς και στο διορισμό των Νηπιαγωγών που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.
Στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν τα Νηπιαγωγεία, με την κατασκευή των απαραίτητων αιθουσών.
Στη μείωση του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα 1:15.»

Κατόπιν τούτων

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Αν συμφωνεί με τις δηλώσεις των παραπάνω υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου της και σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση των Νηπιαγωγείων με την υπαγωγή τους στους Δήμους.
2. Αν ενδώσει στις πιέσεις των ιδιωτικών σχολείων δίνοντάς τους τη δυνατότητα ίδρυσης νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς;
3. Αν προτίθεται να ιδρύσει τα απαραίτητα τμήματα στα νηπιαγωγεία και να διορίσει τους απαιτούμενους νηπιαγωγούς.
4. Πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει το κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων;


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:08 /03/2007

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: