4.5.07

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΕΠΕΠ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΙΑ


Την Παρασκευή 04.05.2007 επισκέφτηκα το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών ΚΕΠΕΠ στην Πόμπια του Δήμου Γορτύνης. Πριν από την επίσκεψη μου οφείλω να ομολογήσω ότι περίμενα να βρω μια κατάσταση όπως αυτή που παρουσιάζεται συχνά πυκνά στα ΜΜΕ. Χώροι μικροί και ακατάλληλοι για τα παιδιά και το προσωπικό, ακαταστασία και ακαθαρσία, προσωπικό που δεν σέβεται το λειτούργημα του. Η εικόνα που αντίκρισα ήταν σαφώς καλύτερη. Προβλήματα βέβαια υπάρχουν ωστόσο με σωστές πολιτικές και προγραμματισμό μπορούν αμβλυνθούν.
Η επίσκεψη μου αποσκοπούσε στο να γνωρίσω από κοντά και να συζητήσω με το προσωπικό τα προβλήματα που ταλανίζουν το συγκεκριμένο Κέντρο. Τα τρία βασικότερα προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν κατ’ επανάληψη από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου είναι:
1. Οι ελλείψεις προσωπικού που παρουσιάζονται και οι οποίες δυσχεραίνουν την λειτουργία του Κέντρου.
2. Η μικρή χρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους. Χρηματοδότηση η οποία εξασφαλίζει την στοιχειώδη λειτουργία του Κέντρου πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση και τον καθημερινό μόχθο των εργαζομένων.
3. Το στεγαστικό. Το Κέντρο βρίσκεται πλησίον νεκροταφείου και είναι μισθωμένο. Η αναζήτηση καινούργιου χώρου για την μετεγκατάσταση θα βοηθήσει για την καλύτερη μελλοντική του λειτουργία.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι το προσωπικό του Κέντρου, τόσο το διοικητικό, όσο και το νοσηλευτικό, με υπεράνθρωπες προσπάθειες και καθημερινό αγώνα καταφέρνουν και διατηρούν το Κέντρο σε άριστη κατάσταση. Την ίδια στιγμή το προσωπικό του Κέντρου με πραγματική κατάθεση ψυχής και κυρίως αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον για το λειτούργημα που επιτελούν, κατορθώνουν παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μένει αμέτοχο στις διαδικασίες αναμόρφωσης που απαιτούνται στο χώρο της Πρόνοιας. Με μια σειρά από μέτρα που υπάρχουν αναλυτικά στο Πρόγραμμα μας, κάνουμε τομές και προχωράμε μπροστά.

Τα βασικά μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι:
-Μετεξέλιξη του Υπ. Υγείας σε επιτελικό φορέα πολιτικής υγείας έτσι ώστε να έχει την ευθύνη του σχεδιασμού της πολιτικής για την Πρόνοια και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Προάσπιση της ψυχικής υγείας. Η αναμενόμενη έξαρση των ψυχικών διαταραχών απαιτούν επίσπευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας.
-Προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με την ολοκλήρωση της από-αποσυλοποίησης και επανένταξης των ψυχικά ασθενών και τη σύνδεση των νέων δομών ψυχικής υγείας με τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
-Βελτίωση των υπηρεσιών αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων με αναπηρία. Διαδικασία απαραίτητη για μια κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες του.
-Πλήρης μηχανοργάνωση όλων των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και ηλεκτρονική διασύνδεση των μονάδων του ΕΣΥ με τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης για την συστηματική και συνεχή διαχείριση των ιατρικών πληροφοριών, τον έλεγχο των δαπανών, τη βελτίωση της διοίκησης και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης.
Το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών ΚΕΠΕΠ στην Πόμπια χρειάζεται την στήριξη όλων μας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο προσωπικό που μπορεί και ανταποκρίνεται στις πραγματικά δύσκολες απαιτήσεις που υπάρχουν σε ένα τέτοιο Κέντρο. Πέρα όμως από το φιλότιμο των εργαζομένων αναγκαία είναι και η αρωγή της Πολιτείας. Οφείλει να αντιμετωπίζει το χώρο της Προνοίας με σεβασμό και σωστό προγραμματισμό. Η Πρόνοια είναι αλληλένδετη με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή παράδοση και πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μιας κοινωνίας που σέβεται του ανθρώπους. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να αναδιαμορφώσουμε το χώρο της Πρόνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: