15.5.07

ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την – εδώ και τρία χρόνια – άρνηση εκ μέρους του ΕΛΓΑ να καταβάλλει αποζημιώσεις σε αγρότες του νομού Ηρακλείου, για ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, επισημάναμε με Επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκο, δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το Φεβρουάριο του 2004 έγινε μια πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κρήτης κακοκαιρία. Ο χιονιάς, η ανεμοθύελλα και ο παγετός προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες.
Ιδιαίτερα επλήγησαν πάνω από 650.000 ελαιόδεντρα του νομού Ηρακλείου των Δήμων Καστελίου, Θραψανού, Αρκαλοχωρίου και πολλών Διαμερισμάτων των Δήμων Μαλίων, Επισκοπής, Ν.Καζαντζάκη, Βιάννου, Τυλίσου, Τεμένους κ.λπ.
Δηλώσεις ζημίας υπέβαλαν 6.500 ελαιοπαραγωγοί από τα τοπικά διαμερίσματα: Αηδονοχώρι, Αϊτάνια, Αμαριανό, Αποστόλοι, Αρκαλοχώρι, Αρχάγγελος, Ασκοί, Αστυράκι, Αφρατί, Βενεράτο, Βόννη, Γαρύπα, Γεράκι, Δαμάστα, Δεμάτι, Έμπαρος, Επισκοπή, Ευαγγελισμός, Ζωφόροι, Θραψανό, Ίνι, Καμάρι, Καμαριώτης, Κασσάνοι, Κασταμονίτσα, Καστέλι, Καστελλιανά, Κερά, Κράσι, Κυπαρίσσι, Λιλιανό, Λύττος, Μαθιά, Μάλια, Μάραθος, Μονή, Μοχός, Νιπιδητός, Ξενιάκο, Παναγιά, Προφήτης Ηλίας, Σαμπάς, Σκινιάς, Σμάρι, Τύλισσος, κ.λ.π. Στη χτεσινή συζήτηση της Επερώτησής μας στον Υπουργό Γεωργίας, αποδείχτηκε η ανικανότητα της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις , παρά τις υποσχέσεις στα προβλήματα των αγροτών. Η δική μου καταληκτική πρόταση στον Υπουργό ήταν:

Η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε 6.500 παραγωγούς του Ν. Ηρακλείου, αποτελεί κατάφορη αδικία και ασέβεια στον κόπο και την εργασία αυτών των ανθρώπων. Αντί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να αναλώνεται στον άσκοπο καταλογισμό ευθυνών στην Ν.Α. Ηρακλείου, τους φορείς και του ίδιους τους παραγωγούς, καλό θα ήταν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προβεί άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων των παραγωγών. Ο τρόπος είναι και σύννομος και εφικτός: η εξατομικευμένη καταβολή των επιδοτήσεων σε επίπεδο παραγωγού το συντομότερο δυνατό.

1 σχόλιο:

Πληρωμένη πένα είπε...

Είδα την "Ψυχαργώ" στα links σας. Αλήθεια, επειδή δεν πάει καθόλου καλά, μήπως θα μας πείτε πως προχωράει στο Ηράκλειο?