29.5.07

Συναντήσεις

  • Την Παρασκευή 25 του Μάη συμμετείχα σε συνάντηση Φορέων στο Δήμο Βιάννου. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην ουσιαστική διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών στην περιοχή τους. Η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αποσύρουν υπαλλήλους, και οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται σχεδόν καθημερινά να μετακινούνται μέχρι και 50 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. Η συμπαράστασή μου στην προσπάθεια του Δήμου Βιάννου, είναι δεδομένη και με σειρά ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο, πιέζω μαζί με τους υπολοίπους συναδέλφους για την ανάπτυξη της περιοχής.
  • Την ίδια ημέρα συνάντηση είχα με το ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ηρακλείου. Είχαμε μια μακρά και φιλική συζήτηση. Οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, ανεκπλήρωτες. Τα προβλήματα των Αστυνομικών πολλά και ιδιαίτερα πιεστικά. Υπόμνημα με τα αιτήματά τους μου κατατέθηκε και σχεδιάζουμε την κατάθεση Ερωτήσεων στα αρμόδια Υπουργεία.
  • Τη Τρίτη 29 του Μάη, συναντήθηκα με το ΔΣ του Συλλόγου των Υπαλλήλων του Δήμου Ηρακλείου. Οι Προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ με ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ για την κάλυψη των πάγιων αναγκών, η Ψήφιση Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων είναι τα ιδιαίτερα αιτήματά τους. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από το πλαίσιο των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων. Σύντομα τα αιτήματά τους θα προωθηθούν με ερωτήσεις στη Βουλή.

24.5.07

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Έντονη η Κοινοβουλευτική δουλειά τούτες τις ημέρες. Συζητήσει στην Ολομέλεια , αλλά και στις Επιτροπές. Η Κυβέρνηση της ΝΔ με Νομοσχέδια "σκούπες", που περιλαμβάνουν τα πάντα , ακόμα και άσχετα με τον τίτλο των Νομοσχεδίων θέματα, προσπαθεί να κλείσει εκκρεμότητες. Την Τρίτη 22/05/2007 συζητήθηκε στην Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού, το μέγα ζήτημα της συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού. Η Κυβέρνηση προτείνει μια διαδικασία δαιδαλώδη, ανεφάρμοστη, στην οποία όλοι σχεδόν διαφωνούν.
Στην Ολομέλεια της Βουλής (Τετάρτη23/05/2007), το Νομοσχέδιο για τη δια βίου κατάρτιση περιελάμβανε και την ιδιωτικοποίηση των Νηπιαγωγείων. Στο άρθρο 32 του Σχεδίου Νόμου για τη «Δημιουργία φορέα διαχείρισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων διά βίου μάθησης», προβλέπει: την ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων, προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υπαγωγής των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.Θέμα μέγα που ταλανίζει την εκαιδευτική κοινότητα και που με ερώτησή μου έχω αναδείξει (βλέπε προηγούμενο post 10 Μάη). Η αντίθεσή μας λοιπόν, απόλυτη κι επιβεβλημένη.

17.5.07

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ

Η πολιτική συγκυρία στη χώρα μας, χαρακτηρίζεται από την αδυναμία πλέον της Κυβέρνησης της ΝΔ, να ελέγξει τις εξελίξεις. Σήμερα και μετά την κορυφαία πρωτοβουλία του Προέδρου μας για απόσυρση από τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την πρόταση μομφής, φανερώνεται σε όλο το μεγαλείο της η εικόνα, η πραγματική εικόνα της ΝΔ. Μια εικόνα Κυβέρνησης κουρασμένης και φοβισμένης. Μια εικόνα ενός Πρωθυπουργού αποκομμένου και χαμένου στα ενδότερα του Μαξίμου υπό την σκέπη των Δημοσκόπων. Έχουμε την εικόνα μιας κυβέρνησης, η οποία συνελήφθει να κλέπτει οπώρας, με το «κατσίκι στον ώμο», όπως παραστατικά είπαν συνάδελφοι.Τα λάθη που όλοι μας ξορκίζουμε καθημερινά πρέπει να δείξουμε ότι ΔΕΝ θα επαναληφθούν. Και δεν θα επαναληφθούν, αν με το Πρόγραμμά μας, αν με το νέο συμβόλαιο τιμής που θα υπογράψουμε με τους πολίτες, οριοθετήσουμε από τώρα τις προτεραιότητές μας, τους στόχους μας, με απλότητα , σαφήνεια και σοβαρότητα. Στο νέο μας πρόγραμμα λοιπόν θα πρέπει να σπάσουμε αυγά. Τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου μας να έχουν αιχμές και προτάσεις κατανοητές από τους πολίτες και όχι στρογγυλεμένες απόψεις ή ψήγματα απόψεων που όλοι μας αναμασάμε και που ουσιαστικά δεν λένε απολύτως τίποτα. Δεν θα νικήσουμε επειδή η Νέα Δημοκρατία απέτυχε παταγωδώς και πρόδωσε τις ελπίδες πολλών πολιτών, θα πρέπει να νικήσουμε γιατί το πρόγραμμά μας, θα απαντά και στις ανάγκες της χώρας αλλά και στα όνειρα του λαού μας .

15.5.07

ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την – εδώ και τρία χρόνια – άρνηση εκ μέρους του ΕΛΓΑ να καταβάλλει αποζημιώσεις σε αγρότες του νομού Ηρακλείου, για ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, επισημάναμε με Επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκο, δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το Φεβρουάριο του 2004 έγινε μια πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κρήτης κακοκαιρία. Ο χιονιάς, η ανεμοθύελλα και ο παγετός προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες.
Ιδιαίτερα επλήγησαν πάνω από 650.000 ελαιόδεντρα του νομού Ηρακλείου των Δήμων Καστελίου, Θραψανού, Αρκαλοχωρίου και πολλών Διαμερισμάτων των Δήμων Μαλίων, Επισκοπής, Ν.Καζαντζάκη, Βιάννου, Τυλίσου, Τεμένους κ.λπ.
Δηλώσεις ζημίας υπέβαλαν 6.500 ελαιοπαραγωγοί από τα τοπικά διαμερίσματα: Αηδονοχώρι, Αϊτάνια, Αμαριανό, Αποστόλοι, Αρκαλοχώρι, Αρχάγγελος, Ασκοί, Αστυράκι, Αφρατί, Βενεράτο, Βόννη, Γαρύπα, Γεράκι, Δαμάστα, Δεμάτι, Έμπαρος, Επισκοπή, Ευαγγελισμός, Ζωφόροι, Θραψανό, Ίνι, Καμάρι, Καμαριώτης, Κασσάνοι, Κασταμονίτσα, Καστέλι, Καστελλιανά, Κερά, Κράσι, Κυπαρίσσι, Λιλιανό, Λύττος, Μαθιά, Μάλια, Μάραθος, Μονή, Μοχός, Νιπιδητός, Ξενιάκο, Παναγιά, Προφήτης Ηλίας, Σαμπάς, Σκινιάς, Σμάρι, Τύλισσος, κ.λ.π. Στη χτεσινή συζήτηση της Επερώτησής μας στον Υπουργό Γεωργίας, αποδείχτηκε η ανικανότητα της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις , παρά τις υποσχέσεις στα προβλήματα των αγροτών. Η δική μου καταληκτική πρόταση στον Υπουργό ήταν:

Η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε 6.500 παραγωγούς του Ν. Ηρακλείου, αποτελεί κατάφορη αδικία και ασέβεια στον κόπο και την εργασία αυτών των ανθρώπων. Αντί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να αναλώνεται στον άσκοπο καταλογισμό ευθυνών στην Ν.Α. Ηρακλείου, τους φορείς και του ίδιους τους παραγωγούς, καλό θα ήταν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προβεί άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων των παραγωγών. Ο τρόπος είναι και σύννομος και εφικτός: η εξατομικευμένη καταβολή των επιδοτήσεων σε επίπεδο παραγωγού το συντομότερο δυνατό.

10.5.07

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ


Παραβρέθηκα σήμερα (Πέμπτη 10/05/2007), στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, που είχαν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης . Οι Δάσκαλοι και οι Νηπιαγωγοί, που με την μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση το Φθινόπωρο, μας έκαναν περήφανους για το ήθος και την αγωνιστικότητά τους, και πάλι στους δρόμους. Ο λόγος είναι ότι η Κυβέρνηση του κου Καραμανλή και η Υπουργός Παιδείας, παρότι είχαν υποσχεθεί την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής, με ρύθμιση στο άρθρο 32 του Σχεδίου Νόμου για τη «Δημιουργία φορέα διαχείρισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων διά βίου μάθησης», προβλέπει: την ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων, προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υπαγωγής των Νηπιαγωγείων στους Δήμους. Για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υποκύπτει στις πιέσεις των σχολαρχών, αφού είναι γνωστό ότι τα Ιδιωτικά Σχολεία δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από δύο τμήματα Νηπιαγωγείων. Τώρα, για να μπορέσουν να κρατήσουν τους μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν τμήματα Νηπιαγωγείων και στους παιδικούς σταθμούς που έχουν.
Το αίτημα των εκπαιδευτικών αλλά πιστεύω και ολόκληρης της Κοινωνίας είναι :

  • ίδρυση όσων επιπλέον τμημάτων Νηπιαγωγείων χρειάζονται, καθώς και στο διορισμό των Νηπιαγωγών που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.
  • Αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν τα Νηπιαγωγεία, με την κατασκευή των απαραίτητων αιθουσών.

  • Μείωση του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα 1:15.
    Σε τούτο τον αγώνα και το αίτημα όλοι μας είμαστε αλληλέγγυοι. Από τις 08/03/2007, μόλις έγινε γνωστό το θέμα, κατέθεσα την υπ` αριθμ: 5263/08/03/2007 ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας. Μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει απαντήσει!!!!!
    Επισυνάπτω την ερώτηση για την ενημέρωση όλων:


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΘΕΜΑ: ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ

ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Όπως καταγγέλλει η ΔΟΕ, αλλά κι ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος»:
«με αφορμή δηλώσεις παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων
1. Πάγιο αίτημα του κλάδου μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.
2. Η Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της πολυήμερης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη ψήφισε τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2007-2008).
3. Αντί το Υπουργείο Παιδείας να κάνει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό στην κατεύθυνση υλοποίησης έστω και αυτής της λειψής ρύθμισης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποδοχή όλων των νηπίων στα Δημόσια Νηπιαγωγεία εξετάζει, σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδ. Γραμματέα κ. Ράμμα, την ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων, προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υπαγωγής των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.
Για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υποκύπτει στις πιέσεις των σχολαρχών, αφού είναι γνωστό ότι τα Ιδιωτικά Σχολεία δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από δύο τμήματα Νηπιαγωγείων. Τώρα, για να μπορέσουν να κρατήσουν τους μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν τμήματα Νηπιαγωγείων και στους παιδικούς σταθμούς που έχουν. Τους επιπλέον, Νηπιαγωγούς που θα χρειαστούν, γι’ αυτά τα τμήματα, θα τους προσλάβουν τα Ιδιωτικά σχολεία και οι Δήμοι (σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ράμμας).
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., ύστερα από τα παραπάνω:
· Δηλώνει πως είναι κατηγορηματικά αντίθετο με κάθε τέτοια προκλητική ρύθμιση που ευνοεί σκανδαλωδώς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
· Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σταματήσει να νομοθετεί προκλητικά υπέρ των σχολαρχών (υπενθυμίζουμε την περσινή νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όποιος προσληφθεί στα Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία δεν μπορεί να παραιτηθεί να προσληφθεί ως αναπληρωτής στη Δημόσια Εκπαίδευση κλπ.), να εγκαταλείψει αυτά τα σχέδια και να προχωρήσει άμεσα:
Στην ίδρυση όσων επιπλέον τμημάτων Νηπιαγωγείων χρειάζονται, καθώς και στο διορισμό των Νηπιαγωγών που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.
Στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν τα Νηπιαγωγεία, με την κατασκευή των απαραίτητων αιθουσών.
Στη μείωση του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα 1:15.»

Κατόπιν τούτων

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Αν συμφωνεί με τις δηλώσεις των παραπάνω υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου της και σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση των Νηπιαγωγείων με την υπαγωγή τους στους Δήμους.
2. Αν ενδώσει στις πιέσεις των ιδιωτικών σχολείων δίνοντάς τους τη δυνατότητα ίδρυσης νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς;
3. Αν προτίθεται να ιδρύσει τα απαραίτητα τμήματα στα νηπιαγωγεία και να διορίσει τους απαιτούμενους νηπιαγωγούς.
4. Πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει το κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων;


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:08 /03/2007

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ

Ναρκωτικά και συμβουλευτικό Κέντρο ΑΡΙΑΔΝΗ


Την Παρασκευή 04.05.2007 πραγματοποίησα επίσκεψη στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου «ΑΡΙΑΔΝΗ» που υπάγεται στο ΚΕΘΕΑ και προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπείας σε χρήστες ναρκωτικών. Σκοπός της επίσκεψης μου ήταν να μπορέσω να γνωρίσω από κοντά και κατά το δυνατόν πιο άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο και κυρίως να γνωρίσω και να συνομιλήσω με το προσωπικό που εργάζεται στο Κέντρο και τα άτομα που φιλοξενούνται σε αυτό. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους εμπλεκόμενους είναι πραγματικά συγκινητική. Ωστόσο υπάρχουν και σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζονται και για τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κρατικός μηχανισμός.

Ελλείψεις όχι τόσο, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, όσο λόγω της ανυπαρξίας μιας συγκεκριμένης, σταθερής, πολυεπίπεδης και μακροχρόνιας στρατηγικής.
Κατά την διάρκεια της τελευταίας εξαετίας και μέσα στα πλαίσια του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά 2002-2006 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των θεραπευτικών προγραμμάτων, τα οποία σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως λόγο των προγραμμάτων υποκατάστασης και των προγραμμάτων που απευθύνονται αποκλειστικά σε εφήβους. Ωστόσο λόγω της μη ύπαρξης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής η φάση της κοινωνικής επανένταξης, η οποία και αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας, παραμένει ανεπαρκής. Τα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του 2005 μειώθηκαν κατά το ήμισυ οι απεξαρτημένοι χρήστες που επωφελήθηκαν από τέτοια προγράμματα. Επίσης και οι θέσεις για επανάταξη σημείωσαν οριακή άνοδο η οποία φτάνει μόνο στο 5% σε σχέση με το 2004.
Τα στοιχεία για την Κρήτη όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα που οργάνωσε το ΚΕΘΕΑ στα Χανιά είναι άκρως ανησυχητικά.

Μόνο για το 2006, τα άτομα που προσέγγισαν για πρώτη φορά τις υπηρεσίες του «ΑΡΙΑΔΝΗ» ξεπερνάνε τα 200. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 75% των ατόμων αυτών έλκουν την καταγωγή τους από το Ν. Ηρακλείου.

Επίσης τη διετία 2003-2005 η μέση ηλικία έναρξη της κύριας ουσίας εθισμού έχει πέσει στα 19,2 από τα 20,9 χρόνια τα οποία ήταν η μέση ηλικία έναρξης για την διετία 1997-1999.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι το 86% των ατόμων που προσέγγισαν το πρόγραμμα, δηλώνουν ως πρώτη επαφή τους με παράνομες ουσίες την κάνναβη σε ηλικία μόλις 15,7 ετών.

Τέλος όσον αφορά την κατάσταση της σωματικής τους υγείας, παρουσιάζεται μια απροθυμία – αδιαφορία των χρηστών να υποβληθούν σε εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα το 47% δηλώνει ότι δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για HIV, για Ηπατίτιδα Β το 44%, για Ηπατίτιδα C το 40% και για Φυματίωση το 41%.
Όσον αφορά Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου «ΑΡΙΑΔΝΗ» η δουλειά που γίνεται και οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι πραγματικά υψηλών προδιαγραφών. Αν θελήσουμε να κατηγοριοποιήσουμε τις καινούργιες προκλήσεις που παρουσιάζονται για την κοινωνία μας, τότε θα κατασταλάζαμε στα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη σωστής φροντίδας στον σωστό «ασθενή», καθώς και στον σωστό χρόνο. Πιο απλά είναι απαραίτητο η θεραπεία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε χρήστη (ηλικία, χρόνια εξάρτησης, ουσία εξάρτησης, κ.α.) και όχι να υπάρχει μια θεραπεία η οποία να χρησιμοποιείται ως πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις.
2. Οι αλλαγές στην δομή της οικογένειας σε συνδυασμό με την αλλαγή που έχει επέλθει στο κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε, ουσιαστικά επιβάλλει νέους τρόπους θεραπείας και ανταπόκρισης. Οι απεξαρτημένοι χρήστες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εισέρχονται σε μια κοινωνία η οποία θα τους δέχεται χωρίς προκαταλήψεις και στεγανά. Η αρωγή της Πολιτείας με την αύξηση των κονδυλίων και των δομών για προγράμματα επανένταξης πρέπει να αποτελέσει βασικό μας στόχο. Επίσης η κοινωνία πρέπει να κατανοήσει ότι τα ναρκωτικά αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η συνεχής επιβολή ποινών με την παράλληλη ισχυροποίηση της νομοθεσίας για τους χρήστες, δημιουργεί αδιέξοδα τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Οι εξαρτημένοι από την ηρωίνη χρήστες, ή από άλλες ουσίες, είναι «ασθενείς» και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο εγκλεισμός τους σε φυλακές μόνο σωφρονισμό δεν προσφέρει.
3. Απαραίτητη η δυνατόν καλύτερη στελέχωση των δομών με προσωπικό και κυρίως εξειδικευμένο και η δημιουργία στελεχών (policy makers). Ο ρόλος τους θα είναι να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική, πολύπλευρη και η οποία δεν θα στηρίζεται σε σπασμωδικές και συναισθηματικές κινήσεις.
4. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των νέων μελών της κοινωνίας. Ο σκοπός που θα εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια είναι αφενός να κατανοούν τα παιδιά τους κινδύνους των ναρκωτικών και αφετέρου να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα μια νέα κοινωνική αντίληψη η οποία θα δέχεται τους χρήστες και τους απεξάρτημένους χρήστες ως ισότιμα κομμάτια της κοινωνίας μας.
Το θέμα των ναρκωτικών είναι πολυδιάστατο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, πλαισιωμένους με μια στρατηγική η οποία θα έχει ως απώτερο στόχο την κοινωνική επανένταξη των χρηστών. Η συνεργασία της Πολιτείας, με τις τοπικές κοινωνίες, η περεταίρω στελέχωση και χρηματοδότηση των ήδη υπαρχόντων δομών σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ναρκωτικών αποτελούν σταθερές βάσεις για ένα πιο «καθαρό» μέλλον. Η εξάλειψη του προβλήματος είναι αδύνατη, η ελαχιστοποίηση του ωστόσο μπορεί να καταστεί δυνατή.

7.5.07

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Έδώ και πολλούς μήνες έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε μια σειρά επισκέψεων σε σημεία εξυπηρέτησης και επαφής των πολιτών, του Νομού μας με τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες (υγείας, πρόληψης, Παιδείας,δημόσιας διοίκησης κλπ). Στόχος μας είναι η διαμόρφωση άποψης για τα τεκταινόμενα από πρώτο χέρι και η συλλογή στοιχείων για να μπορέσουμε να προβούμε σε Κοινοβουλευτικές ενέργειες (ερωτήσεις, επερωτήσεις, καταθέσεις εγγράφων, αναφορές κλπ). Μια τέτοια επίσκεψη σήμερα Δευτέρα (07/05/2007), έκανα στο Κέντρο Προστασίας Μάνας και Παιδιού, μετά από καταγγελίες γονέων για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.
Πράγματι η κατάσταση είναι τριτοκοσμική: Ένας χώρος υποδοχής 10 τετραγωνικών, φιλοξενεί μέχρι και 20-25 παιδιά με τους συνοδούς τους από την Ανατολική Κρήτη (Ν. Ηρακλείου και Λασιθίου). Ένα περιβάλλον προφανώς ανθυγιεινό για τα βρέφη και ταπεινωτικό για τους γονείς. Το προσωπικό λιγοστό (ένας γιατρός και δύο επισκέπτριες υγείας, ενώ προβλέπονται 5 επισκέπτριες και η μία εκ των δύο που υπηρετεί, πρόκειται τον Ιούνιο του 2007 να συνταξιοδοτηθεί). Αποτέλεσμα των παραπάνω το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες, οι γονείς ταλαιπωρούνται και πολλές φορές καταφεύγουν σε ιδιώτες με αποτέλεσμα επιβάρυνση οικονομική πάνω από 700 Ευρώ για τα πρώτα εμβόλια. Η επίσκεψή μου ήταν ιδιαιτέρα ωφέλιμη γιατί τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για ερωτήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο. Το αίτημα είναι ένα και μοναδικό: Ανάπτυξη και άλλων τέτοιων κέντρων μέσα στην πόλη και στο Νομό και κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό άμεσα.

4.5.07

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΕΠΕΠ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΙΑ


Την Παρασκευή 04.05.2007 επισκέφτηκα το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών ΚΕΠΕΠ στην Πόμπια του Δήμου Γορτύνης. Πριν από την επίσκεψη μου οφείλω να ομολογήσω ότι περίμενα να βρω μια κατάσταση όπως αυτή που παρουσιάζεται συχνά πυκνά στα ΜΜΕ. Χώροι μικροί και ακατάλληλοι για τα παιδιά και το προσωπικό, ακαταστασία και ακαθαρσία, προσωπικό που δεν σέβεται το λειτούργημα του. Η εικόνα που αντίκρισα ήταν σαφώς καλύτερη. Προβλήματα βέβαια υπάρχουν ωστόσο με σωστές πολιτικές και προγραμματισμό μπορούν αμβλυνθούν.
Η επίσκεψη μου αποσκοπούσε στο να γνωρίσω από κοντά και να συζητήσω με το προσωπικό τα προβλήματα που ταλανίζουν το συγκεκριμένο Κέντρο. Τα τρία βασικότερα προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν κατ’ επανάληψη από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου είναι:
1. Οι ελλείψεις προσωπικού που παρουσιάζονται και οι οποίες δυσχεραίνουν την λειτουργία του Κέντρου.
2. Η μικρή χρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους. Χρηματοδότηση η οποία εξασφαλίζει την στοιχειώδη λειτουργία του Κέντρου πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση και τον καθημερινό μόχθο των εργαζομένων.
3. Το στεγαστικό. Το Κέντρο βρίσκεται πλησίον νεκροταφείου και είναι μισθωμένο. Η αναζήτηση καινούργιου χώρου για την μετεγκατάσταση θα βοηθήσει για την καλύτερη μελλοντική του λειτουργία.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι το προσωπικό του Κέντρου, τόσο το διοικητικό, όσο και το νοσηλευτικό, με υπεράνθρωπες προσπάθειες και καθημερινό αγώνα καταφέρνουν και διατηρούν το Κέντρο σε άριστη κατάσταση. Την ίδια στιγμή το προσωπικό του Κέντρου με πραγματική κατάθεση ψυχής και κυρίως αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον για το λειτούργημα που επιτελούν, κατορθώνουν παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μένει αμέτοχο στις διαδικασίες αναμόρφωσης που απαιτούνται στο χώρο της Πρόνοιας. Με μια σειρά από μέτρα που υπάρχουν αναλυτικά στο Πρόγραμμα μας, κάνουμε τομές και προχωράμε μπροστά.

Τα βασικά μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι:
-Μετεξέλιξη του Υπ. Υγείας σε επιτελικό φορέα πολιτικής υγείας έτσι ώστε να έχει την ευθύνη του σχεδιασμού της πολιτικής για την Πρόνοια και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Προάσπιση της ψυχικής υγείας. Η αναμενόμενη έξαρση των ψυχικών διαταραχών απαιτούν επίσπευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας.
-Προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με την ολοκλήρωση της από-αποσυλοποίησης και επανένταξης των ψυχικά ασθενών και τη σύνδεση των νέων δομών ψυχικής υγείας με τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
-Βελτίωση των υπηρεσιών αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων με αναπηρία. Διαδικασία απαραίτητη για μια κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες του.
-Πλήρης μηχανοργάνωση όλων των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και ηλεκτρονική διασύνδεση των μονάδων του ΕΣΥ με τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης για την συστηματική και συνεχή διαχείριση των ιατρικών πληροφοριών, τον έλεγχο των δαπανών, τη βελτίωση της διοίκησης και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης.
Το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών ΚΕΠΕΠ στην Πόμπια χρειάζεται την στήριξη όλων μας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο προσωπικό που μπορεί και ανταποκρίνεται στις πραγματικά δύσκολες απαιτήσεις που υπάρχουν σε ένα τέτοιο Κέντρο. Πέρα όμως από το φιλότιμο των εργαζομένων αναγκαία είναι και η αρωγή της Πολιτείας. Οφείλει να αντιμετωπίζει το χώρο της Προνοίας με σεβασμό και σωστό προγραμματισμό. Η Πρόνοια είναι αλληλένδετη με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή παράδοση και πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μιας κοινωνίας που σέβεται του ανθρώπους. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να αναδιαμορφώσουμε το χώρο της Πρόνοιας.

1η του Μάη : Εορτασμός στο Ηράκλειο


Με ποικίλες εκδηλώσεις γιορτάστηκε η Εργατική πρωτομαγιά στο Ηράκλειο. Στις 9 το πρωί βραβεύτηκαν οι μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής για την εργατική Πρωτομαγιά. Μια όμορφη εκδήλωση που συνδέει τη νέα γενιά με τα μηνύματα των αγώνων του λαού μας.

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε , παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου και έστειλε το μήνυμα: τονίζοντας ότι δεσμεύεται προσωπικά πως θα χτυπήσει κάθε λογική ιδιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Θα χτυπηθεί η αθλιότητα της υποκρισίας και της συγκάλυψης» είπε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «κοντά στον εργαζόμενο, τον Έλληνα πολίτη και την ελληνική οικογένεια, στους αγώνες που δίνουν για μια δίκαιη κοινωνία» Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια παιδεία, την υγεία, το ασφαλιστικό και την πρόνοια. «Θα βάλουμε τέρμα σε μια πολιτική που έχει την αντίληψη ότι το κράτος είναι δικό τους, ότι είναι λάφυρο για να το μοιραστούν σε μια άθλια πολιτική λεηλασίας, του κόπου του ελληνικού λαού, των ασφαλιστικών ταμείων».