1.7.08

Η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα

Είναι κοινός τόπος ότι η εγκληματικότητα στη χώρα έχει αυξηθεί και, επίσης, έχει υποστεί μία δραματική ποιοτική αλλαγή. Ένοπλες ληστείες, δολοφονίες, trafficking, απαγωγές, κλοπές ΑΤΜ ειδικά στους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνης, πόλεμος οικογενειών οργανωμένου εγκλήματος, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, γεγονότα που δεν μπορούσε η ελληνική κοινωνία να φανταστεί πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια.
Στην Ελλάδα, όμως, του κυρίου Καραμανλή η πολιτική παραμερίζεται και τη θέση της παίρνουν επικοινωνιακές στρατηγικές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιδιώκει τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας Ελληνικής Αστυνομίας που δεν θα βασίζεται σε μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά θα διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, διαρκή επιμόρφωση στη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά κυρίως μια Ελληνική Αστυνομία που θα εμπνέει σεβασμό, ασφάλεια για τους Έλληνες, μια Αστυνομία που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, μία δημοκρατική Αστυνομία.
Το παρόν νομοσχέδιο μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε και στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αστυνομικό Σώμα, προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού, τις κτιριακές υποδομές, την ελλιπή εκπαίδευση και επαφή με τις νέες τεχνολογίες, προβλήματα που από το Βήμα της Βουλής έχουμε επισημάνει στον Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών, προβλήματα που έχουμε φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με πλειάδα ερωτήσεων προς τους αρμόδιους φορείς.
Θα χρησιμοποιήσω παραδείγματα από το Νομό Ηρακλείου, όπου και εκλέγομαι, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των προβλημάτων που υπάρχουν εκεί. Υπάρχει υποστελέχωση, που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει και το 50% των πραγματικών αναγκών. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στο Δήμο Κόφινα στο Ασήμι πραγματοποιήθηκε με κινηματογραφικό τρόπο κλοπή μηχανήματος ΑΤΜ και ο λόγος ήταν η υποστελέχωση του σταθμού στο Ασήμι. Είχαμε επισημάνει την έλλειψη προσωπικού σε ερώτηση στις 27.2.2008 και ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό το Τμήμα θα κλείσει. Η κλοπή έγινε μετά. Ξανακαταθέσαμε ερώτηση και ρωτάμε εάν το Τμήμα στο Ασήμι θα παραμείνει. Περιμένουμε την απάντηση του Υπουργείου.
Ανάλογα παραδείγματα έχουμε σε ολόκληρο το Νομό Ηρακλείου. Δήμοι Μαλλίων και Χερσονήσου. Οι δήμαρχοι κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων. Προχθές είχαμε βιασμό τουρίστριας στο Δήμο Μαλλίων.
Τα ίδια και δυσκολότερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Κρουσσώνα, ένας ορεινός δήμος με μορφές εγκληματικότητας, όπως είναι οι ζωοκλοπές, η οπλοφορία και απανωτά περιστατικά με ληστείες τραπεζών στα τέλη του 2007 και αρχές του 2008. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφιστάμενος αστυνομικός σταθμός, αλλά και το πλησίον Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Μύρωνα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.
Δήμοι Αρκαλοχωρίου και Τυμπακίου. Στο Δήμο Αρκαλοχωρίου έχουμε αλλεπάλληλα περιστατικά εμπρησμών, ένα νέο έγκλημα, ενώ στο Δήμο Τυμπακίου είναι επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία έδρας ΤΑΕ.
Από την πλευρά μας, το 2004 παραδώσαμε μία Αστυνομία που είχε ξεφύγει από τα στερεότυπα της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70, μια Ελληνική Αστυνομία σύγχρονη, με αρχές και αξίες που σέβεται τον πολίτη, πάνω απ’ όλα ένα Σώμα που εξάρθρωσε την τρομοκρατία στην Ελλάδα με κορυφαία στιγμή τη σύλληψη της «17 Νοέμβρη», μια Ελληνική Αστυνομία που ενέπνεε σιγουριά και ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες. Αυτή την Αστυνομία θέλουμε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να την καταστρέψει. Είναι χρέος μας απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία και στον ελληνικό λαό.

(Απόσπασμα από την ομιλία μου στη Βουλή στο υπό συζήτηση νομοσχέδιου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» την Τετάρτη 11.06.2008)