1.7.08

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιτέλους ο αρμόδιος για τον τουρισμό Υπουργός ήρθε επισήμως στο Ηράκλειο!!!! Η είδηση, γιατί περί είδησης πλέον πρόκειται, αλλά και τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα της χρονιάς, φέρνουν στην επιφάνεια την οξύτητα του προβλήματος στο Νομό μας και την αναγκαιότητα για σοβαρή αντιμετώπισή του.
Η τουριστική βιομηχανία εκτιμάται ότι συνεισφέρει σήμερα 18,3% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή της στο επίπεδο της απασχόλησης, όπου στον τουριστικό τομέα άμεσα ή έμμεσα απασχολούνται περί τις 700.000 άτομα.
Συμβολή στο εθνικό προϊόν, πηγή εισοδήματος και απασχόλησης, συμμετοχή στην περιφερειακή ανάπτυξη είναι οι τρεις σημαντικότερες συνεισφορές της τουριστικής βιομηχανίας στην οικονομία της χώρας μας. Στην Κρήτη, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό της ολοκληρωμένης πολιτικής ισόρροπης περιφερειακής ενδογενούς ανάπτυξης.
Η σπουδαιότητα του τουριστικού προϊόντος, κάνει επιτακτικότερη την αναγκαιότητα χάραξης μιας εθνικής, αλλά και περιφερειακής πολιτικής. Μιας στρατηγικής που θα στοχεύει στο μέλλον αλλά θα διορθώνει κακώς κείμενα και αδυναμίες του παρόντος κτίζοντας έτσι σε στέρεες βάσεις.
Οφείλουμε από κοινού να υλοποιήσουμε μια τουριστική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία θα πρέπει να στηρίζεται στους βασικούς άξονες:
-Ποιοτική αναβάθμιση όλου του πλέγματος των υπηρεσιών της τουριστικής βιομηχανίας με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικών τουριστικών υπηρεσιών.
- Ανάπτυξη υποδομής και παροχή υπηρεσιών που όχι μόνο σέβονται το περιβάλλον αλλά αναδεικνύουν τον φυσικό, περιβαλλοντολογικό και πολιτισμικό πλούτο της χώρας.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία-πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, τοπικοί αναπτυξιακοί εταίροι, επιχειρήσεις, ανθρώπινο δυναμικό-οφείλουμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξη του τουρισμού και στην πολιτική τουρισμού στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες που πάνω τους θα πρέπει να στηριχτούμε:
Ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί κινητήριο δύναμη της εθνικής μας ανάπτυξης.
Ότι ένα τεράστιο μέρος του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας μας καθώς και καινοτόμες κατευθύνσεις για τον τουρισμό δεν έχουν αξιοποιηθεί.·
Και ότι μια δυναμική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να συντελεστεί «από μόνη της», αλλά απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και ολοκληρωμένη στήριξη της πολιτείας.