2.7.08

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ


Ξεκίνησαν οι εργασίες του 23ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Αθήνα, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα για την παγκόσμια αλλά και την Ελληνική πολιτική σκηνή.
Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στενάζει και απορυθμίζεται καθημερινά από τις παράλογες ανατιμήσεις στην τιμή των καυσίμων, αλλά και από την τεράστια ανοδική κούρσα των τιμών των τροφίμων, που οδηγεί στη λιμοκτονία εκατομμύρια ανθρώπους. Από την άλλη η κλιματική αλλαγή που προκαλεί ερημοποίηση και απώλεια καλλιεργήσιμου εδάφους, εντείνει τα παραπάνω επισιτιστικά προβλήματα. Ο πόλεμος συνεχίζει να αποτελεί μέσο επίλυσης των διαφορών , αλλά και ιμπεριαλιστικών πρακτικών.
Τα ζητήματα δημοκρατίας, συμμετοχής του λαού στις αποφάσεις που τον αφορούν, το «μαύρο χρήμα» και η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών, η εμπλοκή των μεγάλων ΜΜΕ στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και η επιστροφή της ακρίβειας και της φτώχειας ταλανίζουν τη χώρα μας.
Το σοσιαλιστικό κίνημα ιστορικά έχει πολλές κατακτήσεις και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και δημοκρατική «άνοιξη», που χαρακτήρισαν την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Αγωνίστηκε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την ειρήνη, την κατανόηση των λαών, την αποδοχή του «άλλου», την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική εξέλιξη μεγάλων στρωμάτων, για την απελευθέρωση από αγκυλώσεις που κρατούσαν δέσμιες τις γυναίκες, τις μειονότητες, τους φτωχούς.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, θα πρέπει να αναζητήσουμε και να δημιουργήσουμε το νέο δρόμο για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας, αλλά και για την κατάκτηση νέων στόχων που αναφύονται.
Η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, ο εναγκαλισμός της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα, η απάθεια και η μη συμμετοχή μεγάλων στρωμάτων του λαού μας, ο λαϊκισμός, απειλούν όσα με κόπο κατακτήσαμε και δημιουργούν ευνοϊκό υπέδαφος για τη δημιουργία φαινομένων τύπου «Μπερλουσκόνι» και στη χώρα μας.
Σε τούτη την συγκυρία το συνέδριο των Σοσιαλιστών του κόσμου που φιλοξενείται στη χώρα μας, αλλά και η επανεκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην Προεδρία της, δίνει το έναυσμα για την αυτοκριτική μας, για μια νέα ανάλυση των ιστορικών δεδομένων, αλλά και για την αναζήτηση νέων πολιτικών που θα συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία των αδυνάτων στη χώρα μας και στον κόσμο. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε εκ νέου τη χαρά της συμμετοχής στα κοινά, να αντιπαλέψουμε την περιθωριοποίηση και την απάθεια, αλλά και να αγωνιστούμε ενάντια στις συντηρητικές πολιτικές που οδηγούν και τη χώρα μας στο περιθώριο.