1.7.08

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Οι αποκαλύψεις που συνταράσσουν το Πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το μαύρο χρήμα που διακινείται στην πολιτική, δίνουν την ευκαιρία να ανοίξει στην Ελλάδα ένας ουσιαστικός διάλογος για την χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων και των Βουλευτών. Αυτή την ευκαιρία καλούμαστε όλοι μας να την εκμεταλλευτούμε προκειμένου η επόμενη μέρα να έρθει με ουσιαστικά αποτελέσματα.
Βέβαια, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να έρθουν στο φως όλες οι λεπτομέρειες και όλα τα πρόσωπα που έλαβαν παράνομη χρηματοδότηση από τη SIEMENS. Εν συνεχεία πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα διοικητικά και ποινικά μέτρα για όσους προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι και η θέση του Προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέού: «Όλα στο φως».
Όμως, εάν δεν υπάρξουν γενναία βήματα προς τα εμπρός για την διασαφήνιση των όρων και των κανόνων της χρηματοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων και των Βουλευτών, οι όποιες ποινές θα παραμείνουν κενού περιεχομένου και στο επίπεδο των εντυπώσεων. Το ΠΑΣΟΚ με το Ν. 3023/2002, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο που προέβλεπε τόσο την θέσπιση ορίων στην χρηματοδότηση, όσο και συγκεκριμένες και αυστηρές ποινές για την υπέρβαση τους.
Τα γεγονότα ωστόσο, δείχνουν ότι ο νόμος στην πράξη δεν εφαρμόζεται και υπάρχει μια ελαστικότητα ως προς τα όρια και τις προϋποθέσεις. Έτσι γίνεται απαραίτητο πλέον να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ένας διάλογος όπως αυτός που έγινε στην Βρετανία, στις ΗΠΑ, ακόμα και στην παραδοσιακά νούμερο ένα στις λίστες της «Διεθνούς Διαφάνειας» Φινλανδία, όπου παρουσιάστηκαν σκάνδαλα μαύρου πολιτικού χρήματός.
Εκεί εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και δίχως μικροπολιτικές σκοπιμότητες προχώρησαν σε τομές. Ξεκαθάρισαν τα όρια της δημόσιας και της ιδιωτικής χρηματοδότησης, ζητώντας από Πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές να επιλέξουν μεταξύ των δυο. Επέβαλαν αυστηρά πλαφόν για το ύψος της χρηματοδότησης. Προχώρησαν στην ενίσχυση του νομικού πλαισίου όσον αφορά τις ποινές. Τέλος απαίτησαν την δημόσια κοινοποίηση (disclosure) τόσο των οικονομικών εισφορών, όσο και των ονομάτων των χρηματοδοτών είτε πρόκειται για φυσικά, είτε για νομικά πρόσωπα.
Εμείς ως κόμμα που σεβόμαστε πάνω από όλα την κοινωνία, αλλά και την δημοκρατική μας παράδοση, ζητάμε επιτακτικά την σύσταση Εξεταστικής Επί των Πραγμάτων Επιτροπής. Προτείνουμε η χρηματοδότηση να είναι δημόσια και η ιδιωτική να περιορίζεται στις εισφορές μελών και φίλων, πάντοτε ονομαστικές και μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης, επιδιώκουμε τον έλεγχο εξόδων και εσόδων των κομμάτων, των εκλογικών δαπανών, του πόθεν έσχες των πολιτικών, από Ανεξάρτητη Αρχή. Ζητάμε όμως και την διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου με στόχο την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Το οφείλουμε και στον λαό και στην ίδια την Δημοκρατία που υπηρετούμε.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΟΛΜΗ στις 28/06/2008)