17.7.08

Απόσπασμα από την ομιλία μου στη Βουλή για θέματα Παιδείας


Ακούσαμε τον κύριο Υπουργό να δικαιολογεί πάλι τα αδιέξοδα της παιδείας με το γνωστό ανέκδοτο «για όλα φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Καλό το ανέκδοτο αλλά δεν έχει πλέον δράκο. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα:
  • Δεν δίνει σε καμιά περίπτωση λύση στα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια και «δωρεάν» πλέον παιδεία.
  • Δεν δίνει λύση στην υποχρηματοδότηση που κάθε χρόνο υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν δίνει λύση στην τεράστια υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον Υπουργό.
  • Δεν δίνει λύση στα μεγάλα κενά ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρούνται σε ολόκληρη την επικράτεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Πάνω απ’ όλα όμως δεν προσφέρει ένα όραμα και ένα μακροπρόθεσμο στόχο πάνω στον οποίο θα προχωρήσουμε σε δομικές αλλαγές για να βγάλουμε τη δημόσια εκπαίδευση από το σημερινό αδιέξοδο και το σημερινό τέλμα.

Το τέλμα το οποίο οφείλεται στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.Κατ’ αρχήν είναι φανερό ότι δεν αντιμετωπίζεται το μείζον πρόβλημα που υπάρχει με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Η διαδικασία του ΑΣΕΠ μπαίνει στο περιθώριο με σαφή επιδίωξη την ικανοποίηση ημετέρων. Ακόμη και ο δικός σας Ν. 3255/2004 καταστρατηγείται βάναυσα όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που ήρθαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Παγιδεύονται στην υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με την γελοία δικαιολογία ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να προγραμματίσει την σχολική χρονιά! Έτσι, ενώ με το ν. 3149/03 η παραίτηση έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31 Αυγούστου, με το παρόν νομοσχέδιο το χρονικό διάστημα που τίθεται ως προθεσμία είναι μέχρι τις 10 Αυγούστου.Αυτό θα έχει ως συνέπεια, οι εκπαιδευτικοί που εφέτος έχουν προγραμματίσει να παραιτηθούν στις 31/8/08, να ενημερωθούν μόλις επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές τους ότι δεν μπορεί να το πράξουν γιατί άλλαξε ξαφνικά ο νόμος!!

Στο άρθρο 5 προβλέπονται διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η ενσωμάτωση των ωρομισθίων και αναπληρωτών στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Δυστυχώς και αυτή η διαδικασία φαίνεται να είναι πρόχειρα οργανωμένη καθώς δεν στηρίζεται σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά στα πλαίσια μιας κοντόφθαλμης και βραχυπρόθεσμης πολιτικής.

Αναφορικά με τα μουσικά σχολεία είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να προχωρήσετε σε μια ρύθμιση που αφενός δεν θα θίγει όσους ξεκίνησαν και στήριξαν το θεσμό των μουσικών σχολείων πριν από δεκαπέντε χρόνια τότε που δεν υπήρχαν πτυχία από την ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση. Αφετέρου μια ρύθμιση που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα όσων προέρχονται από πανεπιστημιακές σχολές και ΤΕΙ.
Το παρόν νομοσχέδιο είναι σαφώς κατώτερο των περιστάσεων. Επιχειρεί με μικρές αλλαγές να λύσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μας προβλήματα που δημιουργήθηκαν όμως από τις δικές σας πράξεις και παραλείψεις που τώρα και πάνω από τέσσερα χρόνια κυβερνάτε. Έτσι, φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο ένα αδιέξοδο που είναι δύσκολο να το ξεπεράσουμε εάν προχωρείτε με αυτά τα βήματα τα άτολμα και τα συγκρατημένα.
Ο χώρος της δημόσιας παιδείας απαιτεί αλλαγές. Απαιτεί ριζικές αλλαγές απαιτεί όραμα και μακροπρόθεσμο στόχο. Απαιτεί διάλογο. Πάνω από όλα όμως απαιτεί γενναία χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την οποία αρνείται πεισματικά. Όσο ακολουθείτε αυτήν την τακτική, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τα προβλήματα μπορεί προσωρινά να καλύπτονται όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λυθούν.