30.7.08

Ασαφείς οι απαντήσεις του ΥΠΕΠΘ γισ την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη

Ο θεσμός της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για να ενισχύσει τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Εξυπηρετούσε τους μαθητές χαμηλών οικονομικών στρωμάτων που δεν είχαν την δυνατότητα φροντιστηριακής βοήθειας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια απαξιώνεται καθημερινά: Οι εκπαιδευτικοί μένουν απλήρωτοι ΄για πολλούς μήνες, ξεκινά καθυστερημένα η εφαρμογή του κλπ. Σε σχετική μου ερώτηση προς το ΥΠΕΠΘ, ανέλυα τα προβλήματα και ρωτούσα τον αρμόδιο Υπουργό για τους σχεδιασμούς του. Η απάντηση του ΥΠΕΠΘ δυστυχώς τονίζει ότι:
Στο μέλλον θα υπάρξει, αν υπάρξει, αύξηση της αντιμισθίας των εκπαιδευτικών για την πρόσθετη διδακτική στήριξη και αυτό θα εξαρτηθεί από την γενικότερη εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης. Τα οφειλόμενα των ετών 2006, 2007, 2008, ξεκίνησαν να πιστώνονται μόλις από τα μέσα Ιουλίου στους λογαριασμούς των εκπαιδευτικών. Καμιά απάντηση δεν υπάρχει ωστόσο για το νέο έτος που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη. Έτσι τα ερωτήματα που τίθενται είναι αυτονόητα:
-Υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια;
-Θα αναπτυχθεί περαιτέρω το πρόγραμμα;
-Θα πληρωθούν έγκαιρα οι εκπαιδευτικοί;

25.7.08

Η Κυβέρνηση ...παράγει την ακρίβεια





Την ώρα που τα νοικοκυριά ασφυκτιούν κάποιοι θησαυρίζουν. Η οικονομική και κοινωνική πολιτική της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια, κατάφερε το αδιανόητο: να επαναφέρει τη χώρα και τους Έλληνες στην κατάσταση του μεσοπολέμου. Ακρίβεια, ανεργία και υπερχρέωση μαστίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τα έχουν οδηγήσει κάτω από το όριο της φτώχειας. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η μεσαία τάξη της χώρας μας και το σύνολο των εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Οι πολιτικές της λιτότητας που συνεχίζονται αμείωτες, η ανεργία των νέων και των γυναικών, οδήγησαν εκατομμύρια συμπολίτες μας στο να εξαντλήσουν τις όποιες αποταμιεύσεις τους και να οδηγηθούν ως πρόβατα επί σφαγής στα γκισέ των Τραπεζών.Το ΠΑΣΟΚ, πιστό στις αρχές του για αναδιανομή του πλούτου προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νοικοκυριά, φέρνει και πάλι στο Κοινοβούλιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Νόμου για την αντιμετώπιση αυτής της οδυνηρής κατάστασης. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας:
  • Μείωση ΤΩΡΑ των τιμολογίων των δημοσίων επιχειρήσεων.
  • Εφαρμογή του Νόμου κατά των ολιγοπωλίων
  • Ενεργοποίηση των θεσμικών οργάνων ελέγχου της αγοράς

(πατήστε την εικόνα και διαβάστε το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ)

Η τραγωδία στο Πέραμα


Νεκροί ανασύρθηκαν και οι 8 εργάτες από τα αμπάρια του δεξαμενόπλοιου "Φρένσιπ Γκας", όπου την Πέμπτη σημειώθηκε έκρηξη κατά την διάρκεια εργασιών επισκευής του, στη Ζώνη Περάματος. Επίσης τρεις εργάτες νοσηλεύονται στο Θριάσιο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την πολιτική εκπρόσωπο για θέματα Ναυτιλίας, Ελπίδα Τσουρή, και την πολιτική εκπρόσωπο για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αποτελούμενο από βουλευτές της Β' Πειραιά του Κινήματος και κομματικά στελέχη της περιοχής, επισκέφθηκε σήμερα το Δημαρχείο Περάματος, όπου συνομίλησε με τον Δήμαρχο, Γιάννη Γλύκα.
Στη συνέχεια, τα μέλη του Κλιμακίου επισκέφθηκαν τον χώρο του δυστυχήματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και ενημερώθηκαν από τους εργαζόμενους και τις τοπικές αρχές για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος
. Σε δηλώσεις τονίστηκε: «Δεν είναι τυχαίο (το δυστύχημα) και οφείλει να προβληματίσει όλους μας, ότι μέσα σε 20 μέρες, είχαμε δύο προσαράξεις πλοίων, μία σύγκρουση πλοίου και το πρόσφατο, το χθεσινό τραγικό εργατικό δυστύχημα σε πλοίο. Και ούτε μπορεί πλέον να θεωρηθεί σύμπτωση αυτή η επαναλαμβανόμενη συχνότητα εργατικών ατυχημάτων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Η κυβέρνηση καλείται να κυβερνήσει. Πέρα από την ενδελεχή έρευνα και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη, για τον σχεδιασμό και για την ουσιαστική παρέμβαση, την αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους σ' αυτές τις υποθέσεις».

24.7.08

Η μάχη στη Βουλή για το Εφετείο Ηρακλείου


Επιτρέψτε μου σ’ αυτό το σημείο να υποστηρίξω την τροπολογία που έχουμε καταθέσει με τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του νομού Ηρακλείου για ένα θέμα μείζονος σημασίας για την ανατολική Κρήτη. Δεν είναι θέμα τοπικισμού, είναι θέμα ισονομίας. Βεβαίως ο κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να τοποθετείται, όμως η θέση του κυρίου Αλαβάνου τις προηγούμενες ημέρες περί γελοίων κομμάτων στην Κρήτη και περί γελοίων πολιτικών τελικά τον εκθέτει και δεν τον τιμά καθόλου. Δεν μπορεί ο κύριος Αλαβάνος να είναι τιμητής των πάντων. Εάν θέλει να εκπροσωπεί το νομό Ηρακλείου, θα πρέπει να φέρεται όπως φερόμαστε στην Κρήτη, ντρέτα, δηλαδή ίσια. Υπάρχει ένα θέμα που όλοι οι Βουλευτές ανατολικής Κρήτης ανεξαρτήτως παρατάξεως θεωρούμε απαραίτητο να λυθεί το συντομότερο δυνατόν. Πρόκειται βέβαια για την ίδρυση δευτέρου εφετείου στην ανατολική Κρήτη, ένα δεύτερο μόνιμο και όχι μεταβατικό εφετείο που θα μπορέσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απονομή της δικαιοσύνης στο νησί.Όπως πιθανόν είναι γνωστό, το Μάρτιο του 2008 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέδωσε γνωμοδότηση-σταθμό στην πολύχρονη διεκδίκηση των κατοίκων της ανατολικής Κρήτης για δημιουργία δεύτερης εφετειακής έδρας στο νησί με ψήφους 49 υπέρ και μόνο 7 κατά. Γνωμοδότησε υπέρ της ίδρυσης μονίμου εφετείου στην ανατολική Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο. Τα στοιχεία που δίνονται από το Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου αναφορικά με τις υποθέσεις που φθάνουν στο εφετείο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ορθότητας της γνωμοδοτικής απόφασης του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα μ’ αυτά, την τριετία 2001-2003 το εφετείο Κρήτης εξέδωσε συνολικά 7.322 αποφάσεις από τις οποίες οι 4.247, δηλαδή ποσοστό 59%, αφορούσαν τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.Όμως τα ποσοστά αυτά δεν μας λένε τίποτα. Οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών του νησιού ζητούν ισονομία, ζητούν το αυτονόητο που ισχύει και για τους άλλους πολίτες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

23.7.08

Συμπαράσταση στους απεργούς των Κοινωνικών προγραμμάτων


Φίλες και φίλοι,

Εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μου στον δίκαιο αγώνα σας για την διατήρηση των δομών κοινωνικής φροντίδας στην υπηρεσία των πολιτών. Δεσμεύομαι ότι θα βρίσκομαι μαζί σας και θα προωθώ με όλα τα δυνατά μέσα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου τα αιτήματα σας και την αγωνία σας ώστε οι δομές κοινωνικής φροντίδας που λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία για πάνω από οκτώ χρόνια να μην οδηγηθούν ούτε σε κλείσιμο, ούτε σε ιδιωτικοποίηση. Μια ιδιωτικοποίηση, συνέπεια της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, με την οποία η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να διαβρώσει το κοινωνικό κράτος.
Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ως ΠΑΣΟΚ ότι θα σταθούμε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μαζί σας. Και είναι βέβαιο ότι στο τέλος οι αντιλαϊκές πολιτικές της Ν.Δ. θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Δυστυχώς λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων η φυσική μου παρουσίας δεν είναι δυνατή. Εύχομαι καλή επιτυχία στον δίκαιο αγώνα σας.

Τα σκάνδαλα στον ΟΣΕ


Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση για τις παρατυπίες στον ΟΣΕ που συζητήθηκε στην Βουλή την Τρίτη 22.07.2008, και με τεκμηριωμένα στοιχεία κατήγγειλαμε τα κυκλώματα που λειτουργούν στον ΟΣΕ και απομυζούν τον οργανισμό, ενώ δεν παρέλειψα να αναφερθώ και στην υπερδιόγκωση του χρέους που μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια έφτασε από τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος αναφέρθηκα στα 22 σιδηροδρομικά ατυχήματα που συνέβησαν σε δυόμιση χρόνια με 4 νεκρούς και 45 τραυματίες. Ατυχήματα που οφείλονται στην κακοδιοίκηση, σε παρατυπίες, σε παραλείψεις, στην απουσία ελέγχων ασφαλείας και στην ύπαρξη γαλάζιας παράγκας.

22.7.08

Κοντά στον πολίτη

Συνεχίζονται οι πολιτικές εξορμήσεις σε Δήμους του Νομού μας, που οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Στις ανοικτές συζητήσεις που οργανώνουμε διαπιστώνεται η αναγκαιότητα ανάλυσης των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές εξελίξεις (σκάνδαλα, «μαύρο» πολιτικό χρήμα, ακρίβεια κλπ). Είναι σημαντική η προσέλευση μελών και φίλων του κινήματος και πραγματικά γίνεται μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που όλους μας οφελεί. Μετά τη Δ.Ο Κεντρικών Συνοικιών (Μασταμπάς), ακολούθησε το Τυμπάκι και συνεχίζουμε με:
Δήμο Νίκο Καζαντζάκη 28/07/2008 ώρα 20.30 στην αίθουσα ΔΣ στα Πεζά.
Δήμο Αρχανών
Δήμο Επισκοπής 30/07/2008 20.00
Δήμο Γοργολαίνη

17.7.08

Απόσπασμα από την ομιλία μου στη Βουλή για θέματα Παιδείας


Ακούσαμε τον κύριο Υπουργό να δικαιολογεί πάλι τα αδιέξοδα της παιδείας με το γνωστό ανέκδοτο «για όλα φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Καλό το ανέκδοτο αλλά δεν έχει πλέον δράκο. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα:
  • Δεν δίνει σε καμιά περίπτωση λύση στα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια και «δωρεάν» πλέον παιδεία.
  • Δεν δίνει λύση στην υποχρηματοδότηση που κάθε χρόνο υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν δίνει λύση στην τεράστια υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον Υπουργό.
  • Δεν δίνει λύση στα μεγάλα κενά ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρούνται σε ολόκληρη την επικράτεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Πάνω απ’ όλα όμως δεν προσφέρει ένα όραμα και ένα μακροπρόθεσμο στόχο πάνω στον οποίο θα προχωρήσουμε σε δομικές αλλαγές για να βγάλουμε τη δημόσια εκπαίδευση από το σημερινό αδιέξοδο και το σημερινό τέλμα.

Το τέλμα το οποίο οφείλεται στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.Κατ’ αρχήν είναι φανερό ότι δεν αντιμετωπίζεται το μείζον πρόβλημα που υπάρχει με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Η διαδικασία του ΑΣΕΠ μπαίνει στο περιθώριο με σαφή επιδίωξη την ικανοποίηση ημετέρων. Ακόμη και ο δικός σας Ν. 3255/2004 καταστρατηγείται βάναυσα όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που ήρθαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Παγιδεύονται στην υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με την γελοία δικαιολογία ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να προγραμματίσει την σχολική χρονιά! Έτσι, ενώ με το ν. 3149/03 η παραίτηση έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31 Αυγούστου, με το παρόν νομοσχέδιο το χρονικό διάστημα που τίθεται ως προθεσμία είναι μέχρι τις 10 Αυγούστου.Αυτό θα έχει ως συνέπεια, οι εκπαιδευτικοί που εφέτος έχουν προγραμματίσει να παραιτηθούν στις 31/8/08, να ενημερωθούν μόλις επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές τους ότι δεν μπορεί να το πράξουν γιατί άλλαξε ξαφνικά ο νόμος!!

Στο άρθρο 5 προβλέπονται διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η ενσωμάτωση των ωρομισθίων και αναπληρωτών στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Δυστυχώς και αυτή η διαδικασία φαίνεται να είναι πρόχειρα οργανωμένη καθώς δεν στηρίζεται σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά στα πλαίσια μιας κοντόφθαλμης και βραχυπρόθεσμης πολιτικής.

Αναφορικά με τα μουσικά σχολεία είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να προχωρήσετε σε μια ρύθμιση που αφενός δεν θα θίγει όσους ξεκίνησαν και στήριξαν το θεσμό των μουσικών σχολείων πριν από δεκαπέντε χρόνια τότε που δεν υπήρχαν πτυχία από την ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση. Αφετέρου μια ρύθμιση που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα όσων προέρχονται από πανεπιστημιακές σχολές και ΤΕΙ.
Το παρόν νομοσχέδιο είναι σαφώς κατώτερο των περιστάσεων. Επιχειρεί με μικρές αλλαγές να λύσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μας προβλήματα που δημιουργήθηκαν όμως από τις δικές σας πράξεις και παραλείψεις που τώρα και πάνω από τέσσερα χρόνια κυβερνάτε. Έτσι, φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο ένα αδιέξοδο που είναι δύσκολο να το ξεπεράσουμε εάν προχωρείτε με αυτά τα βήματα τα άτολμα και τα συγκρατημένα.
Ο χώρος της δημόσιας παιδείας απαιτεί αλλαγές. Απαιτεί ριζικές αλλαγές απαιτεί όραμα και μακροπρόθεσμο στόχο. Απαιτεί διάλογο. Πάνω από όλα όμως απαιτεί γενναία χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την οποία αρνείται πεισματικά. Όσο ακολουθείτε αυτήν την τακτική, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τα προβλήματα μπορεί προσωρινά να καλύπτονται όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λυθούν.

15.7.08

Ανοικτή συζήτηση για την πολιτική επικαιρότητα στο Μασταμπά


Μεγάλη επιτυχία είχε η συζήτηση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Του ΠΑΣΟΚ στη Δ.Ο Κεντρικών Συνοικιών στο Μασταμπά, τη Δευτέρα 14/07/2008.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της επικαιρότητας όπως είναι το σκάνδαλο της SIEMENS, η μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει στην Ελλάδα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην καθημερινότητα του και η υποβάθμιση που υπάρχει στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Εν συνεχεία αναφέρθηκα διεξοδικά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης και ανέλυσα μια προς μια τις προτάσεις του κόμματος για την Υγεία, την Παιδεία, την Ακρίβεια και την Διαφάνεια στην πολιτική. Αφού ολοκλήρωσα την τοποθέτηση μου, ακολούθησε διάλογος για μια περίπου ώρα στην διάρκεια του οποίου εκφράστηκαν απόψεις τόσο για την σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που υπάρχει την Ελλάδα, όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές

8.7.08

Τα ανολοκλήρωτα δημόσια έργα της ΝΔ

Επισκεφθήκαμε χθες (07/07/2008) μαζί με τον Γιάννη Μαγκριώτη τα έργα που εκτελούνται στο κάθετο οδικό άξονα Ηράκλειο Βιάννος ενώ είχαμε και διαδοχικές επαφές με τη νομάρχη και το δήμαρχο Ηρακλείου. Το απόγευμα δε πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπου εξετάστηκαν τα οφέλη του Γ' ΚΠΣ στο νησί αλλά και οι προοπτικές που δίνει για το νησί το Δ' ΚΠΣ. Νωρίτερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρώην υπουργός απέδωσε την καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων σε δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος συμφώνα με τον κ. Γιάννη Μαγκριώτη είναι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων να καρπωθεί έργα τα οποία ξεκίνησαν και χρηματοδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. «Αν προεκλογικά έκοβε κορδέλες τα έργα θα πιστώνονταν στο ΠΑΣΟΚ που τα ξεκίνησε και σχεδόν τα είχε ολοκληρώσει πριν από τις εκλογές του 2004. Με τις καθυστερήσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να καρπωθεί τα έργα αυτά που το ΠΑΣΟΚ σχεδίασε μελέτησε και χρηματοδότησε καθυστερώντας όμως με την ολοκλήρωσή τους τη διευκόλυνση του κόσμου». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος λόγος για τον οποίο καθυστερούν οι ολοκληρώσεις των έργων είναι πως η Νέα Δημοκρατία μείωσε δραματικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η μείωση αυτή έχει αποτέλεσμα να πληγεί σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη πρώτα από όλους η περιφέρεια, καθώς οι μεγάλοι τραπεζικοί κλάδοι δεν επενδύουν σε περιοχές όπου θα έχουν μειωμένα κέρδη.

Ένστολη διαμαρτυρία Αστυνομικών

Συμμετείχα κι εγώ με άλλους συναδέλφους στην ένστολη διαμαρτυρία έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου που πραγματοποίησαν χθες (07/07/2008) οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κρήτης ζητώντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Πολιτείας σχετικά με την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών του νησιού.
«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αντώνης Ζαχαριουδάκης, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση άμεσα και να εκπληρωθούν όλες εκείνες οι δεσμεύσεις που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στον εισαγγελέα Eφετών η μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον τραυματισμό των τριών αστυνομικών.
Πριν λίγες ημέρες στη Βουλή στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη ρύθμιση θεμάτων των αστυνομικών υπαλλήλων δήλωνα:
«Ελάχιστα είναι τα θετικά στοιχεία που εισάγει και ελάχιστες είναι οι προσδοκίες που καλύπτει. Προσδοκίες τόσο από την πλευρά των αστυνομικών που έντεχνα είχε καλλιεργήσει στο πέρασμα του χρόνου η Ν.Δ., όσο και από πλευρά των πολιτών που βιώνουν καθημερινά ένα αίσθημα πρωτόγνωρης ανασφάλειας. Και όμως θα μπορούσε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο να αποτελέσει ένα θετικό βήμα για την αντιμετώπιση των ένοπλων ληστειών, των δολοφονιών του trafficking, των απαγωγών, των κλοπών ΑΤΜ ειδικά στους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνης, του πόλεμου των οικογενειών του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά η Ν.Δ. έδειξε ότι ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί να αλλάξει προς την θετική κατεύθυνση τα πράγματα». Δυστυχώς αποδεικνύονται πέρα για πέρα αληθινά!!!

2.7.08

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗς ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά υπονομεύει την ίδια την Δημοκρατία, τους θεσμούς και την ελευθερία πολιτικής βούλησης και διαφορετικότητας των απόψεων όπως αυτή εκφράζεται με όρους και κανόνες στην πολιτική ζωή. Πρόκειται για μια καταδικαστέα ενέργεια που εύχομαι γρήγορα να διαλευκανθεί και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Κρήτη. Λύση δίνεται μέσα από τον διάλογο, την συναίνεση και την σύνθεση διαφορετικών απόψεων

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ


Ξεκίνησαν οι εργασίες του 23ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Αθήνα, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα για την παγκόσμια αλλά και την Ελληνική πολιτική σκηνή.
Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στενάζει και απορυθμίζεται καθημερινά από τις παράλογες ανατιμήσεις στην τιμή των καυσίμων, αλλά και από την τεράστια ανοδική κούρσα των τιμών των τροφίμων, που οδηγεί στη λιμοκτονία εκατομμύρια ανθρώπους. Από την άλλη η κλιματική αλλαγή που προκαλεί ερημοποίηση και απώλεια καλλιεργήσιμου εδάφους, εντείνει τα παραπάνω επισιτιστικά προβλήματα. Ο πόλεμος συνεχίζει να αποτελεί μέσο επίλυσης των διαφορών , αλλά και ιμπεριαλιστικών πρακτικών.
Τα ζητήματα δημοκρατίας, συμμετοχής του λαού στις αποφάσεις που τον αφορούν, το «μαύρο χρήμα» και η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών, η εμπλοκή των μεγάλων ΜΜΕ στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και η επιστροφή της ακρίβειας και της φτώχειας ταλανίζουν τη χώρα μας.
Το σοσιαλιστικό κίνημα ιστορικά έχει πολλές κατακτήσεις και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και δημοκρατική «άνοιξη», που χαρακτήρισαν την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Αγωνίστηκε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την ειρήνη, την κατανόηση των λαών, την αποδοχή του «άλλου», την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική εξέλιξη μεγάλων στρωμάτων, για την απελευθέρωση από αγκυλώσεις που κρατούσαν δέσμιες τις γυναίκες, τις μειονότητες, τους φτωχούς.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, θα πρέπει να αναζητήσουμε και να δημιουργήσουμε το νέο δρόμο για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας, αλλά και για την κατάκτηση νέων στόχων που αναφύονται.
Η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, ο εναγκαλισμός της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα, η απάθεια και η μη συμμετοχή μεγάλων στρωμάτων του λαού μας, ο λαϊκισμός, απειλούν όσα με κόπο κατακτήσαμε και δημιουργούν ευνοϊκό υπέδαφος για τη δημιουργία φαινομένων τύπου «Μπερλουσκόνι» και στη χώρα μας.
Σε τούτη την συγκυρία το συνέδριο των Σοσιαλιστών του κόσμου που φιλοξενείται στη χώρα μας, αλλά και η επανεκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην Προεδρία της, δίνει το έναυσμα για την αυτοκριτική μας, για μια νέα ανάλυση των ιστορικών δεδομένων, αλλά και για την αναζήτηση νέων πολιτικών που θα συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία των αδυνάτων στη χώρα μας και στον κόσμο. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε εκ νέου τη χαρά της συμμετοχής στα κοινά, να αντιπαλέψουμε την περιθωριοποίηση και την απάθεια, αλλά και να αγωνιστούμε ενάντια στις συντηρητικές πολιτικές που οδηγούν και τη χώρα μας στο περιθώριο.

1.7.08

Η ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Η οικονομική και κοινωνική πολιτική της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια, κατάφερε το αδιανόητο: να επαναφέρει τη χώρα και τους Έλληνες στην κατάσταση του μεσοπολέμου. Ακρίβεια, ανεργία και υπερχρέωση μαστίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τα έχουν οδηγήσει κάτω από το όριο της φτώχειας. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η μεσαία τάξη της χώρας μας και το σύνολο των εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Οι πολιτικές της λιτότητας που συνεχίζονται αμείωτες, η ανεργία των νέων και των γυναικών, οδήγησαν εκατομμύρια συμπολίτες μας στο να εξαντλήσουν τις όποιες αποταμιεύσεις τους και να οδηγηθούν ως πρόβατα επί σφαγής στα γκισέ των Τραπεζών. Όπως προκύπτει από την επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Πρωθυπουργό: Ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών από τις τράπεζες είναι σήμερα ο υψηλότερος στην ευρωζώνη με εξαίρεση τη Σλοβενία, με αποτέλεσμα η συνολική δανειακή τους επιβάρυνση να έχει φτάσει σε 45,5% του ΑΕΠ (Δεκέμβριος 2007). Τα χρέη τους προς τις τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κατασχέσεις από πλειστηριασμούς τραπεζών το 2007 ήταν τριπλάσιες σε σχέση με το 2006, ενώ οι αιτήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, μόνο το 2007, ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση περίπου κατά 22% σε σχέση με το 2006.
Η υπερχρέωση αποτελεί πλέον μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο επιβαρύνει δυσβάσταχτα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Η έλλειψη ανταγωνισμού στον Τραπεζικό τομέα και τα αδικαιολόγητα υψηλά επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών, η αθρόα χορήγηση δανείων από τις Τράπεζες προς τους καταναλωτές σε αντίθεση με την αρχή του «υπεύθυνου δανεισμού», χωρίς δηλαδή να παρέχονται σε αυτούς οι απαραίτητες προσυμβατικές πληροφορίες και χωρίς να εξετάζεται η πιστοληπτική τους ικανότητα, οι παραπλανητικές διαφημίσεις και οι επιθετικές στρατηγικές πώλησης τραπεζικών προϊόντων από τις Τράπεζες, καθώς και οι αδιαφανείς και καταχρηστικοί όροι στις Τραπεζικές συμβάσεις, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που οδήγησαν στη διόγκωση του προβλήματος και την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις τραπεζικές τους οφειλές.
Το ΠΑΣΟΚ, πιστό στις αρχές του για αναδιανομή του πλούτου προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νοικοκυριά, φέρνει και πάλι στο Κοινοβούλιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Νόμου για την αντιμετώπιση αυτής της οδυνηρής κατάστασης. Η ΝΔ δυστυχώς δεν το αποδέχτηκε και πελαγοδρομεί σε ημίμετρα που δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα!!

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Οι αποκαλύψεις που συνταράσσουν το Πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το μαύρο χρήμα που διακινείται στην πολιτική, δίνουν την ευκαιρία να ανοίξει στην Ελλάδα ένας ουσιαστικός διάλογος για την χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων και των Βουλευτών. Αυτή την ευκαιρία καλούμαστε όλοι μας να την εκμεταλλευτούμε προκειμένου η επόμενη μέρα να έρθει με ουσιαστικά αποτελέσματα.
Βέβαια, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να έρθουν στο φως όλες οι λεπτομέρειες και όλα τα πρόσωπα που έλαβαν παράνομη χρηματοδότηση από τη SIEMENS. Εν συνεχεία πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα διοικητικά και ποινικά μέτρα για όσους προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι και η θέση του Προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέού: «Όλα στο φως».
Όμως, εάν δεν υπάρξουν γενναία βήματα προς τα εμπρός για την διασαφήνιση των όρων και των κανόνων της χρηματοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων και των Βουλευτών, οι όποιες ποινές θα παραμείνουν κενού περιεχομένου και στο επίπεδο των εντυπώσεων. Το ΠΑΣΟΚ με το Ν. 3023/2002, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο που προέβλεπε τόσο την θέσπιση ορίων στην χρηματοδότηση, όσο και συγκεκριμένες και αυστηρές ποινές για την υπέρβαση τους.
Τα γεγονότα ωστόσο, δείχνουν ότι ο νόμος στην πράξη δεν εφαρμόζεται και υπάρχει μια ελαστικότητα ως προς τα όρια και τις προϋποθέσεις. Έτσι γίνεται απαραίτητο πλέον να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ένας διάλογος όπως αυτός που έγινε στην Βρετανία, στις ΗΠΑ, ακόμα και στην παραδοσιακά νούμερο ένα στις λίστες της «Διεθνούς Διαφάνειας» Φινλανδία, όπου παρουσιάστηκαν σκάνδαλα μαύρου πολιτικού χρήματός.
Εκεί εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και δίχως μικροπολιτικές σκοπιμότητες προχώρησαν σε τομές. Ξεκαθάρισαν τα όρια της δημόσιας και της ιδιωτικής χρηματοδότησης, ζητώντας από Πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές να επιλέξουν μεταξύ των δυο. Επέβαλαν αυστηρά πλαφόν για το ύψος της χρηματοδότησης. Προχώρησαν στην ενίσχυση του νομικού πλαισίου όσον αφορά τις ποινές. Τέλος απαίτησαν την δημόσια κοινοποίηση (disclosure) τόσο των οικονομικών εισφορών, όσο και των ονομάτων των χρηματοδοτών είτε πρόκειται για φυσικά, είτε για νομικά πρόσωπα.
Εμείς ως κόμμα που σεβόμαστε πάνω από όλα την κοινωνία, αλλά και την δημοκρατική μας παράδοση, ζητάμε επιτακτικά την σύσταση Εξεταστικής Επί των Πραγμάτων Επιτροπής. Προτείνουμε η χρηματοδότηση να είναι δημόσια και η ιδιωτική να περιορίζεται στις εισφορές μελών και φίλων, πάντοτε ονομαστικές και μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης, επιδιώκουμε τον έλεγχο εξόδων και εσόδων των κομμάτων, των εκλογικών δαπανών, του πόθεν έσχες των πολιτικών, από Ανεξάρτητη Αρχή. Ζητάμε όμως και την διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου με στόχο την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Το οφείλουμε και στον λαό και στην ίδια την Δημοκρατία που υπηρετούμε.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΟΛΜΗ στις 28/06/2008)

Η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα

Είναι κοινός τόπος ότι η εγκληματικότητα στη χώρα έχει αυξηθεί και, επίσης, έχει υποστεί μία δραματική ποιοτική αλλαγή. Ένοπλες ληστείες, δολοφονίες, trafficking, απαγωγές, κλοπές ΑΤΜ ειδικά στους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνης, πόλεμος οικογενειών οργανωμένου εγκλήματος, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, γεγονότα που δεν μπορούσε η ελληνική κοινωνία να φανταστεί πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια.
Στην Ελλάδα, όμως, του κυρίου Καραμανλή η πολιτική παραμερίζεται και τη θέση της παίρνουν επικοινωνιακές στρατηγικές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιδιώκει τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας Ελληνικής Αστυνομίας που δεν θα βασίζεται σε μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά θα διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, διαρκή επιμόρφωση στη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά κυρίως μια Ελληνική Αστυνομία που θα εμπνέει σεβασμό, ασφάλεια για τους Έλληνες, μια Αστυνομία που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, μία δημοκρατική Αστυνομία.
Το παρόν νομοσχέδιο μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε και στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αστυνομικό Σώμα, προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού, τις κτιριακές υποδομές, την ελλιπή εκπαίδευση και επαφή με τις νέες τεχνολογίες, προβλήματα που από το Βήμα της Βουλής έχουμε επισημάνει στον Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών, προβλήματα που έχουμε φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με πλειάδα ερωτήσεων προς τους αρμόδιους φορείς.
Θα χρησιμοποιήσω παραδείγματα από το Νομό Ηρακλείου, όπου και εκλέγομαι, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των προβλημάτων που υπάρχουν εκεί. Υπάρχει υποστελέχωση, που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει και το 50% των πραγματικών αναγκών. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στο Δήμο Κόφινα στο Ασήμι πραγματοποιήθηκε με κινηματογραφικό τρόπο κλοπή μηχανήματος ΑΤΜ και ο λόγος ήταν η υποστελέχωση του σταθμού στο Ασήμι. Είχαμε επισημάνει την έλλειψη προσωπικού σε ερώτηση στις 27.2.2008 και ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό το Τμήμα θα κλείσει. Η κλοπή έγινε μετά. Ξανακαταθέσαμε ερώτηση και ρωτάμε εάν το Τμήμα στο Ασήμι θα παραμείνει. Περιμένουμε την απάντηση του Υπουργείου.
Ανάλογα παραδείγματα έχουμε σε ολόκληρο το Νομό Ηρακλείου. Δήμοι Μαλλίων και Χερσονήσου. Οι δήμαρχοι κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων. Προχθές είχαμε βιασμό τουρίστριας στο Δήμο Μαλλίων.
Τα ίδια και δυσκολότερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Κρουσσώνα, ένας ορεινός δήμος με μορφές εγκληματικότητας, όπως είναι οι ζωοκλοπές, η οπλοφορία και απανωτά περιστατικά με ληστείες τραπεζών στα τέλη του 2007 και αρχές του 2008. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφιστάμενος αστυνομικός σταθμός, αλλά και το πλησίον Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Μύρωνα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.
Δήμοι Αρκαλοχωρίου και Τυμπακίου. Στο Δήμο Αρκαλοχωρίου έχουμε αλλεπάλληλα περιστατικά εμπρησμών, ένα νέο έγκλημα, ενώ στο Δήμο Τυμπακίου είναι επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία έδρας ΤΑΕ.
Από την πλευρά μας, το 2004 παραδώσαμε μία Αστυνομία που είχε ξεφύγει από τα στερεότυπα της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70, μια Ελληνική Αστυνομία σύγχρονη, με αρχές και αξίες που σέβεται τον πολίτη, πάνω απ’ όλα ένα Σώμα που εξάρθρωσε την τρομοκρατία στην Ελλάδα με κορυφαία στιγμή τη σύλληψη της «17 Νοέμβρη», μια Ελληνική Αστυνομία που ενέπνεε σιγουριά και ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες. Αυτή την Αστυνομία θέλουμε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να την καταστρέψει. Είναι χρέος μας απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία και στον ελληνικό λαό.

(Απόσπασμα από την ομιλία μου στη Βουλή στο υπό συζήτηση νομοσχέδιου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» την Τετάρτη 11.06.2008)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιτέλους ο αρμόδιος για τον τουρισμό Υπουργός ήρθε επισήμως στο Ηράκλειο!!!! Η είδηση, γιατί περί είδησης πλέον πρόκειται, αλλά και τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα της χρονιάς, φέρνουν στην επιφάνεια την οξύτητα του προβλήματος στο Νομό μας και την αναγκαιότητα για σοβαρή αντιμετώπισή του.
Η τουριστική βιομηχανία εκτιμάται ότι συνεισφέρει σήμερα 18,3% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή της στο επίπεδο της απασχόλησης, όπου στον τουριστικό τομέα άμεσα ή έμμεσα απασχολούνται περί τις 700.000 άτομα.
Συμβολή στο εθνικό προϊόν, πηγή εισοδήματος και απασχόλησης, συμμετοχή στην περιφερειακή ανάπτυξη είναι οι τρεις σημαντικότερες συνεισφορές της τουριστικής βιομηχανίας στην οικονομία της χώρας μας. Στην Κρήτη, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό της ολοκληρωμένης πολιτικής ισόρροπης περιφερειακής ενδογενούς ανάπτυξης.
Η σπουδαιότητα του τουριστικού προϊόντος, κάνει επιτακτικότερη την αναγκαιότητα χάραξης μιας εθνικής, αλλά και περιφερειακής πολιτικής. Μιας στρατηγικής που θα στοχεύει στο μέλλον αλλά θα διορθώνει κακώς κείμενα και αδυναμίες του παρόντος κτίζοντας έτσι σε στέρεες βάσεις.
Οφείλουμε από κοινού να υλοποιήσουμε μια τουριστική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία θα πρέπει να στηρίζεται στους βασικούς άξονες:
-Ποιοτική αναβάθμιση όλου του πλέγματος των υπηρεσιών της τουριστικής βιομηχανίας με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικών τουριστικών υπηρεσιών.
- Ανάπτυξη υποδομής και παροχή υπηρεσιών που όχι μόνο σέβονται το περιβάλλον αλλά αναδεικνύουν τον φυσικό, περιβαλλοντολογικό και πολιτισμικό πλούτο της χώρας.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία-πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, τοπικοί αναπτυξιακοί εταίροι, επιχειρήσεις, ανθρώπινο δυναμικό-οφείλουμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξη του τουρισμού και στην πολιτική τουρισμού στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες που πάνω τους θα πρέπει να στηριχτούμε:
Ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί κινητήριο δύναμη της εθνικής μας ανάπτυξης.
Ότι ένα τεράστιο μέρος του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας μας καθώς και καινοτόμες κατευθύνσεις για τον τουρισμό δεν έχουν αξιοποιηθεί.·
Και ότι μια δυναμική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να συντελεστεί «από μόνη της», αλλά απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και ολοκληρωμένη στήριξη της πολιτείας.