10.4.07

Ο Συγκρητισμός .....και η διάλυση του ΚΤΕΛ Κρήτης


Πλούταρχος: "Oι (Kρήτες) πολλάκις στασιάζοντες αλλήλοις και πολεμούντες έξωθεν επιόντων πολεμίων διελύοντο και συνίσταντο και τουτ' ην ο καλούμενος υπ' αυτών συγκρητισμός". (Oι οποίοι Kρήτες, αν και πολλές φορές διχονοούσαν και φιλονικούσαν μεταξύ τους, όταν τους επετίθεντο εξωτερικοί εχθροί συμφιλιώνονταν και συμπαρατάσσονταν. Kαι αυτός ήταν ο ονομαζόμενος από τους ίδιους συγκρητισμός).
Στην εποχή μας, εποχή των Περιφερειών ονομάζεται, η οικονομία κλίμακας με τις συνενώσεις και οι ώριμες, ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, είναι ουσιαστικά μονόδρομος. Στο ζήτημα της διάσπασης του ΚΤΕΛ, δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν η παράμετρος ότι αγωνιζόμαστε για την οικονομική, ασφαλή και γρήγορη επικοινωνία των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού μας.
Να θυμίσω τα τραγελαφικά που όλοι μας βιώναμε επί σειρά ετών με τις μετακινήσεις των πολιτών με δυο και τρία διαφορετικά λεωφορεία, για μια απόσταση 100 και 150 χιλιομέτρων, για να μην έρθουν σε επαφή οι «Κύριοι» των δύο ΚΤΕΛ; Η δημιουργία του ενιαίου ΚΤΕΛ στηρίχτηκε στο παραπάνω προαπαιτούμενο και επιδοτήθηκε γενναία από τον Κρατικό και Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δηλαδή από όλους μας. Μας αφορά επομένως όλους μας η πορεία αυτής της ανώνυμης εταιρείας και φυσικά και του έργου που επιτελεί ή θα επιτελέσει στο μέλλον. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς συγκοινωνίες σύγχρονες, ασφαλείς και αποτελεσματικές. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της Κυβέρνησης και ορισμένων κύκλων της Δυτικής Κρήτης παρατηρούμε μια προσπάθεια «ρεβανσισμού» και ανάπτυξης ενός ιδιότυπου «τοπικισμού», που τορπιλίζει τις όποιες προσπάθειες επιχειρούνται για την ισόρροπη ανάπτυξη του Νησιού μας. Πατώντας σε ιδεολογήματα, ιστορικές ανακρίβειες και με προσβάσεις στην Κυβέρνηση και τους κομματικούς κύκλους της ΝΔ, επιχειρούν να επαναδιατυπώσουν υποτίθεται προς όφελός τους, την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης. Πότε με τη διάλυση του ενιαίου ΚΤΕΛ, πότε με τις επαναστατικές κορώνες περί μη ίδρυσης Εφετείου στο Ηράκλειο, πότε με τη δημιουργία του «Μεσογειακού ΤΕΙ Χανίων» χωρίς την αναγκαία μελέτη και μάλιστα σε μια εποχή που τα ιδρύματα υποχρηματοδοτούνται και πάσχουν από έλλειψη σπουδαστών. Όλα τα παραπάνω διασπούν, κατακερματίζουν και ουσιαστικά αμαυρώνουν τη συνολική προσπάθεια χρόνων για την ανάπτυξη του νησιού μας. Κι όμως τα προβλήματα είναι κοινά, χρόνια κι οξυμένα και θέλουν για την ανάδειξη και την επίλυσή τους, νηφάλια και προπαντός ενωτική διεκδίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: