10.4.07

ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ



Συγκλονισμένοι όλοι μας, παρακολουθήσαμε σχεδόν ζωντανά, τις αιματηρές συμπλοκές «οπαδών» στην Αθήνα με την τραγική κατάληξη το θάνατο ενός νέου και των τραυματισμό πολλών. Ήταν κεραυνός εν αιθρία; Ένα μεμονωμένο περιστατικό; Ή το αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών και ανοχής εκ μέρους της Πολιτείας αλλά και ολόκληρης της Κοινωνίας;
Η μία παράμετρος του προβλήματος είναι η πλευρά των Π.Α.Ε. Το κακό με τη σημερινή μορφή των οργανωμένων ομάδων, συνήθως ακροδεξιάς απόχρωσης, πιστεύω ότι κορυφώθηκε με τη δημιουργία των Ανώνυμων Εταιρειών στο χώρο του αθλητισμού. Το ποδόσφαιρο, λόγω της λαοφιλίας τους, αλλά και άλλα ομαδικά συνήθως αθλήματα, γίνεται όχημα για ανάδειξη, ή για προστασία κάποιων. Η δημιουργία ιδιωτικών στρατών από οπαδούς, είναι η μέθοδος για να πιέζουν την πολιτική εξουσία, να τρομοκρατούν τους αντιπάλους και να επιβιώνουν. Έτσι τα όποια κέρδη καταλήγουν στην τσέπη τους. Τα χρέη όμως, καταλήγουν με τις απαλλαγές, στις πλάτες του ελληνικού λαού. Εδώ η Πολιτεία θα πρέπει να δείξει όλη της την αυστηρότητα. Να εφαρμόσει το υφιστάμενο δίκαιο. Να μην ανεχτεί καμιά παρασπονδία από οποιονδήποτε Πρόεδρο ΠΑΕ και να σταματήσει επιτέλους να τους χαρίζει τα χρέη.
Η άλλη παράμετρος είναι η κοινωνική. Θα πρέπει όλοι μας να αναζητήσουμε τις αιτίες που οδηγούν εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες νέους στις αγκαλιές των επιτηδείων που στήνουν αυτά τα παραμάγαζα στο χώρο του αθλητισμού. Τι είναι εκείνο που οδηγεί ανθρώπους να παθιάζονται για μια ανώνυμη εταιρεία και να χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντά της; Η παραδοσιακή ανάλυση , έλεγε ότι οδηγούνται στα γήπεδα οι νέοι για να μην εμπλέκονται στην πολιτική και αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη. Για μας η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι δικαίωμα των νέων και υποχρέωση της Πολιτείας να τους παρέχει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και ασφάλεια να αθλούνται και να απολαμβάνουν αυτή τη συμμετοχή με τον τρόπο που επιλέγουν. Από την άλλη όλοι μας θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθούν διέξοδοι στη σημερινή εποχή που την χαρακτηρίζει η ατομικότητα, η θεοποίηση του κέρδους, η ιδιώτευση. Η κρίση που μαστίζει την Κοινωνία μας, σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά και σε επίπεδο ιδεών θα πρέπει να λυθεί. Η πρότασή μας, η δέσμευσή μας, δίνει τέτοιες διεξόδους και θέτει τουλάχιστον τη βάση για το ξεπέρασμα της κρίσης:
• Άθληση και Αθλητικές εγκαταστάσεις για όλους. Κάθε πολίτης να συμμετέχει σε πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού, σε εγκαταστάσεις που θα είναι σύγχρονες, καθαρές και καλά οργανωμένες. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση θα δρομολογήσουμε ένα δεσμευτικό εθνικό πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων .
• Ενίσχυση του σωματειακού αθλητισμού. Πριμοδοτούμε την συγχώνευση σωματείων της ίδιας περιοχής και διασφαλίζουμε τη διαφάνεια στις επιχορηγήσεις, με χρηματοδότηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων με αξιοκρατικά κριτήρια και κανόνες.
• Εμπιστευόμαστε τις αθλητικές ομοσπονδίες. Τετραετής προγραμματισμός και σχεδιασμός. Αξιολογούμε το έργο των ομοσπονδιών και καταργούμε τις «έκτακτες επιχορηγήσεις» που συχνά εκλαμβάνονται ως πελατειακές σχέσεις.
• Επεκτείνουμε την Κάρτα Πολιτισμού και στον αθλητισμό: για τους νέους, τις οικογένειες, τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα προγράμματα άθλησης των δήμων.
• Επένδυση στο σχολικό και πανεπιστημιακό αθλητισμό. Η επένδυση στο σχολικό αθλητισμό θα εξασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά θα λαμβάνουν τρεις ώρες υψηλής ποιότητας γυμναστικής ή αθλητισμού την εβδομάδα. Μέσα από το σχολικό αθλητισμό θα αποκαταστήσουμε τον «αθλητισμό της γειτονιάς».
• Προτεραιότητα στον αθλητισμό για άτομα με αναπηρίες. Σήμερα o αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρίες θεωρείται ως ο φτωχός συγγενής του αθλητισμού στη χώρα μας. Πρόκειται για μια βαθιά κοινωνική αδικία που θα αποκαταστήσουμε σε πρώτη προτεραιότητα με γενναία ενίσχυση προς όλες τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που εντάσσονται στον αθλητισμό για ΑΜΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: