10.4.07

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Συχνά πυκνά και με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά με τις συμπλοκές των «οπαδών» στην Αθήνα, μιλάμε για κρίση αξιών στη νέα γενιά, για προβλήματα συμπεριφορών κά. Οι προοπτικές στη χώρα μας για τους νέους είναι ελάχιστες και τους οδηγούν πολλές φορές σε αδιέξοδα. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, οδήγησε στη φτώχεια, στη μαύρη εργασία, στην περιθωριοποίηση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο παρελθόν άσκησε σε αρκετές περιπτώσεις ουσιαστική πολιτική για τους νέους. Σήμερα, υπάρχουν λοιπόν πολλά τα οποία θα πρέπει να σχεδιάσουμε, να διεκδικήσουμε και να δρομολογήσουμε μόλις το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γίνει ξανά Κυβέρνηση, για τη νέα γενιά. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να περιφρουρήσουμε, να αντισταθούμε και να αναδείξουμε την αδιέξοδη πολιτική της ΝΔ.
α) Εκπαίδευση:
Η αναβάθμιση της παιδείας και της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί συνεχές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα όλων των νέων, αλλά και στόχο τον οποίο οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαν θέσει ως σημαντική προτεραιότητα. Η κρίση των τελευταίων χρόνων στο χώρο της εκπαίδευσης αποδεικνύει την ανικανότητα της Κυβέρνησης, όχι να δώσει λύσεις, αλλά και να διαχειριστεί την καθημερινότητα. Η ίση και ελεύθερη πρόσβαση όλων στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, οφείλει να παραμείνει ύψιστος πολιτικός στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των μελλοντικών του Κυβερνήσεων. Το σχολείο δεν μπορεί να είναι μία μονάδα που ζει στον δικό της κόσμο, πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή της κοινωνίας, κύτταρο κοινωνικοποίησης, πολιτισμού και συμμετοχής, και όχι απλή προπόνηση για εξετάσεις. Ανοιχτό σχολείο λοιπόν στην Κοινωνία και τις ανάγκες της.
β) Συμμετοχή
Ελάχιστοι, απαξιωμένοι θεσμοί συμμετοχής των νέων στην Κοινωνία, την πολιτική, στον πολιτισμό. Προτείνουμε: τη συνταγματική κατοχύρωση των νεανικών θεσμών συμμετοχής στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε μια για πάντα στους νέους τη δυνατότητα και την ευκαιρία να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και στους αντίστοιχους θεσμούς που ήδη υπάρχουν σήμερα


γ) Πολιτικές ενάντια στην ανεργία
Η ΝΔ εξαπάτησε τους νέους και κυρίως τους συμβασιούχους, διέλυσε την αγορά εργασίας και βύθισε την κοινωνία σε γενικευμένη ανασφάλεια. Οι πολίτες είδαν την απειλή της ανεργίας να αφορά τον καθένα. Για μας αντίθετα οι πολιτικές που θα δώσουν περισσότερες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, η υπεράσπιση του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» και της ασφάλειας στην εργασία που επιτρέπει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, είναι πρώτη προτεραιότητα.
Δουλειά για τους νέους - Οι δεσμεύσεις μας:
● Στροφή των προγραμμάτων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ● Πραγματική εξατομικευμένη στήριξη των ανέργων.● Δυνατότητα απασχόλησης για 4 συνεχή έτη για νέους με πλήρη ασφάλιση και (κλιμακούμενη) καταβολή ασφαλιστικών εισφορών● Αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς εργασίας ώστε να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία και οι προβλέψεις για την υγιεινή και ασφάλεια● Σε μια οθόνη, σ’ ένα λεπτό όλες οι ευκαιρίες για δουλειά σε κάθε σημείο σ’ όλη την Ελλάδα.● Ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού εντός τετραετίας.● Ανάληψη ευθύνης των μηχανισμών κατάρτισης και στήριξης των ανέργων (ΟΑΕΔ, ΛΑΕΚ) από τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της τριμερούς συμμετοχής.● Προγράμματα ανασυγκρότησης στις φθίνουσες περιοχές.● Δραστική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: